Home Nieuws BREIN schikt met uploader voor 4800 Euro na afgifte adres door provider

BREIN schikt met uploader voor 4800 Euro na afgifte adres door provider

Een 44 jarige illegale uploader uit Harderwijk heeft met BREIN geschikt voor 4.800 euro. Zijn adresgegevens werden verkregen van zijn provider. De rechter oordeelde dat die onrechtmatig handelde door die niet vrijwillig af te geven nadat BREIN daartoe een gemotiveerd verzoek had ingediend [https://stichtingbrein.nl/nieuws.php?id=459]. Onlangs is deze provider voor een tweede keer veroordeeld voor een onrechtmatige weigering tot afgifte van identificerende gegevens van een andere uploader waarvoor BREIN een verzoek had ingediend [https://stichtingbrein.nl/nieuws.php?id=398]. De provider stelde zich ten onrechte op het standpunt dat voor een afgifte van persoonsgegevens altijd een rechterlijk bevel nodig is.
Providers moeten bij een gemotiveerd verzoek tot afgifte van adresgegevens op basis van eigen afweging besluiten of zij daartoe overgaan. Een weigering tot afgifte moet gemotiveerd zijn anders is die onrechtmatig en draait de provider voor de kosten op.

BREIN gebruikt deze gegevens om illegale uploaders te identificeren en aan te spreken. De provider wordt verzocht de uploader in de gelegenheid te stellen zich vrijwillig bij BREIN te melden. Kiest de uploader ervoor dat niet te doen dan lopen de kosten op en wordt een eventuele schikking duurder. Voor hogere kosten naar aanleiding van een onrechtmatige weigering tot afgifte door de provider is die provider zelf aansprakelijk.

In het onderhavige geval is rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden een schikkingsbedrag van 4.800 euro afgesproken. Daarnaast is er een onthoudingsverklaring getekend met een dwangsom van 2.000 euro per dag voor toekomstige inbreuken met een maximum van 50.000 euro.