Home Nieuws ​Verkoper Filmspeler schikt met BREIN​

​Verkoper Filmspeler schikt met BREIN​

Naar aanleiding van het recente arrest van ​de hoogste Europese rechter​ ​(​HvJEU​)​ in de BREIN / Filmspeler zaak​ heeft de verkoper van deze speler de lopende procedures die BREIN had aangespannen in der minne geschikt. Naast staking van de gewraakte handelswijze, betaalt de verkoper een substantieel bedrag aan BREIN.
De zaak handelt om de verkoop van mediaspelers met voorgeprogrammeerde software met verwijzingen naar ongeautoriseerde kopie├źn van entertainment content. De verkoper maakte structureel reclame voor de geschiktheid van de speler voor het bekijken van films, series en (live)streams van tv-kanalen.

Het HvJEU oordeelde op vragen van de rechtbank Midden-Nederland dat:
1) het aanbieden van een dergelijke speler een zelfstandige openbaarmaking is,
en
2) dat gebruikers van zo een speler een ongeautoriseerde verveelvoudiging van beschermde werken maken.

​Inmiddels hebben tegen de 200 ​aanbieders van inbreukmakende mediaspelers ​hun ​handel​ gestaakt.

BREIN waarschuwt dat degenen die doorgaan met dit aanbod opzettelijk en bedrijfsmatig inbreuk plegen hetgeen strafbaar is als misdrijf. Aangifte en strafrechtelijke vervolging is niet uitgesloten. Schikking met BREIN zal vele duizenden euro’s kosten.

“Aanbieders die voor het arrest met BREIN schikten, betaalden tot 10.000 euro. Wie nu nog doorgaat moet rekenen op een veelvoud daarvan. Het wordt een hard gelag voor wie denkt dat hij er wel met een waarschuwing af zal komen. Die tijd is nu voorbij,” zegt BREIN directeur Tim Kuik.

​Zie een analyse van het HvJEU arrest hier…