Home Nieuws Steeds meer betrokkenen bij torrent trackers geïdentificeerd en aangepakt

Steeds meer betrokkenen bij torrent trackers geïdentificeerd en aangepakt

Onder meer naar aanleiding van de actie tegen een scripter van illegale bittorrent sites, zie https://stichtingbrein.nl/brein-aanpak-torrent-scripter-decimeert-aantal-nederlandse-private-trackers/, worden steeds meer scripters, site-eigenaren en uploaders geïdentificeerd en aangepakt. In totaal zijn dit jaar al 12 onderzoeken opgestart waarvan er inmiddels vijf zijn afgerond. Dat houdt in dat naast een onthoudingsverklaring ook een compensatie wordt betaald.

Daarbij wordt rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden bijvoorbeeld door opsplitsing in een onvoorwaardelijk en voorwaardelijk deel. Het onvoorwaardelijk deel kan daarbij ook gesplitst worden in een bedrag ineens en een bedrag op afbetaling waarbij in geval van wanprestatie alsnog het onvoorwaardelijk deel in zijn geheel opeisbaar wordt. In de tot op heden afgeronde zaken bedragen de compensaties elk enkele duizenden tot tienduizenden euro’s.

“In onze acties tegen private torrent tracker is, net als eerder bij nzb-communities, sprake van een sneeuwbal effect. Veel acties geven aanleiding tot nieuwe acties bij anderen”, aldus BREIN directeur Tim Kuik.

Zogenoemde ‘private trackers’ zijn besloten bittorrent sites voor het uitwisselen van allerlei ongeautoriseerde content zoals boeken, muziek, films en series. Betrokkenen bij zulke bittorrent trackers achten zich vaak onvindbaar. ‘Ze moeten je eerst maar vinden’, schreef een van hen op een forum. ‘Ik zit achter twee VPN’s dus laat ze maar zoeken’. Ook hij kreeg bezoek van de deurwaarder en heeft zijn illegale activiteiten gestaakt, een onthoudingsverklaring met boetebeding ondertekend en een regeling getroffen voor de afbetaling van een tegemoetkoming in de kosten.