Home Nieuws BREIN aanpak torrent ‘scripter’ decimeert aantal Nederlandse ‘private trackers’ 

BREIN aanpak torrent ‘scripter’ decimeert aantal Nederlandse ‘private trackers’ 

Onder Nederlandse gebruikers van illegaal aanbod is het Bittorrent protocol nog altijd het populairst. BREIN richt zich daarom naast het op rechterlijk bevel laten blokkeren van toegang tot open internationale illegale torrentsites -die allang niet meer in Nederland worden gehost- ook op illegale ‘private trackers’. Dat zijn besloten Bittorrent sites met allerlei soorten content, boeken, films, muziek, series.

BREIN identificeerde vorig jaar een man die als ‘scripter’ de spin in het web was van 25 illegale trackers. Na de acties bij hem thuis in augustus gingen de nog actieve sites allemaal off line en zijn er nog maar een handvol over.  Het onderzoek duurt voort en heeft inmiddels ook tot actie tegen andere betrokkenen geleid.

Een zogeheten scripter schrijft en onderhoudt de software (het script) voor een site. Behalve het beheren van een aantal eigen sites, verhuurde en hostte de man ook door hem gescripte torrentsites voor anderen en bood hij torrentgebruikers tegen betaling VPN-verbindingen aan om IP-adressen mee te verhullen en verhuurde hij seedboxen waarmee automatisch kon worden geüp- en download om zo het torrentverkeer te versnellen.

Vlak na de actie ondertekende de man al een verklaring met de belofte zich van verdere betrokkenheid te onthouden op verbeurte van een boete van 2.500 euro per dag(deel) met een maximum van 50.000 euro. Na de jaarwisseling is ook een vaststellingsovereenkomst getekend waarin de man zich verbindt tot betaling van 12.000 euro op afbetaling waarbij in geval van wanbetaling 18.000 euro direct opeisbaar wordt.

“Onze aanpak van Nederlandse private trackers is een uitbreiding van de aanpak van indexeringssites voor usenet, die inmiddels een groot gat heeft geslagen onder illegale communities en uploaders. We willen dit ook binnen de illegale bittorrent scene bereiken”, zegt BREIN directeur Tim Kuik.

Nederlandse private trackers richten zich qua taal en content op Nederlandse gebruikers en hebben over the algemeen enkele tienduizenden torrentlinks naar illegale bestanden. Het aantal leden met een gebruikersaccount loopt op tot enkele tienduizenden per site. Het voordeel van een private tracker is dat het downloaden sneller gaat omdat elke gebruiker ook een bepaalde hoeveelheid moet blijven uploaden en anders wordt verwijderd. Bovendien bieden moderators (beheerders) hulp en zorgen ervoor dat de aangeboden bestanden in orde zijn en er geen spam of virussen worden aangeboden. Grote publieke illegale torrentsites hebben normaliter enkele tientallen miljoenen gebruikers per maand, door blokkering neem dat in de regel met rond de 95% af.