Home Nieuws Aangekondigde rechtszaak NSE

Aangekondigde rechtszaak NSE

BREIN heeft kennisgenomen van het persbericht van commerciële usenet provider News-service Europe (NSE) waarin zij aankondigt vandaag een rechtszaak te starten waarin zij vermeend geleden schade vordert van BREIN. Dit is een volgend hoofdstuk in de procedures tussen BREIN en NSE die lopen sinds 2009.

In januari 2023 wees de Hoge Raad cassatie van BREIN in de bodemprocedure tegen NSE af. Daarmee bleef het arrest van het Hof Amsterdam uit 2016 staan. Daarin is onder meer bepaald dat als NSE zou herstarten, zij een veel effectievere  Notice & Take Down (NTD) nodig heeft dan die zij in 2011 had. Bij een eventuele herstart zou de NTD van NSE zowel de reeds aanwezige illegale uploads als de nieuwe aanwas aan moeten kunnen. Ook kunnen aanvullende maatregelen worden verlangd. Over wat die zouden moeten behelzen is niet verder gedebatteerd, omdat NSE begin 2015 had verklaard definitief te zijn gestopt, waarmee het belang voor BREIN bij een verder debat over de te nemen aanvullende maatregelen volgens het hof was komen te vervallen. Nu NSE een schadeprocedure aankondigt, herleeft het belang voor BREIN om dit onderwerp opnieuw aan de orde te stellen.

In haar vonnis uit 2011 oordeelde de rechtbank dat NSE wel inbreuk maakte. In de procedure had NSE een termijn van drie maanden verzocht om maatregelen te nemen, indien dit de uitkomst van de procedure zou zijn. De rechter gaf partijen vier weken om te onderhandelen over passende maatregelen tegen illegale binaire content. BREIN heeft NSE daar vervolgens ook toe uitgenodigd. NSE ging daar echter niet op in, spande een executiegeschil aan en stopte plotseling haar activiteiten toen zij dit verloor, althans droeg deze over aan een door haar in Duitsland opgerichte vennootschap. NSE stelt nu dat zij schade heeft geleden door het executeren van het vonnis in 2011. Of NSE daar werkelijk schade door heeft geleden, is echter nog maar zeer de vraag, laat staan of die vermeend geleden schade voor rekening van BREIN moet komen.

Een van de vragen die voorligt in de aangekondigde procedure is of NSE – ook al pleegde zij geen rechtstreekse auteursrechtinbreuk – niet toch maatregelen had moeten treffen tegen de enorme hoeveelheid ongeautoriseerde content op haar servers, welke maatregelen daarvoor in aanmerking komen en welke invloed die maatregelen zouden hebben op de winstgevendheid van NSE. Te denken valt aan een (woord)filter en het blokkeren van bepaalde nieuwsgroepen die evident gericht zijn op het delen van illegale content. BREIN is ervan overtuigd dat werkelijk effectieve maatregelen tegen illegaal aanbod het Usenet voor gebruikers veel minder aantrekkelijk zou hebben gemaakt, wat uiteraard grote invloed zou hebben gehad op het verdienmodel van NSE. NSE koos er zelf voor haar bedrijfsactiviteiten volledig te staken en zegt daardoor schade te hebben geleden, maar dat is dus haar eigen schuld. Wat BREIN betreft had zij niet volledig hoeven stoppen maar alleen moeten filteren op illegale content.

“BREIN wacht de door NSE aangekondigde dagvaarding af. BREIN ziet de procedure vol vertrouwen tegemoet. Het feit blijft dat al die auteursrechtelijk beschermde content bestaande uit muziek, films, tv-series, boeken, games en software het voor consumenten aantrekkelijk maakte om een abonnement bij een commerciële usenetprovider te nemen. Het mislopen van winst door het niet kunnen aanbieden van illegaal aangeboden beschermde content van anderen is natuurlijk geen grondslag voor een rechtszaak.” aldus BREIN directeur Bastiaan van Ramshorst.

Voor verdere achtergrond bij deze langlopende zaak en het fenomeen Usenet zie hier:

https://stichtingbrein.nl/hoge-raad-wijst-cassatie-brein-in-nse-zaak-af-arrest-hof-uit-2016-blijft-staan/