Home Nieuws Hoge Raad wijst cassatie BREIN in NSE zaak af, arrest Hof uit 2016 blijft staan

Hoge Raad wijst cassatie BREIN in NSE zaak af, arrest Hof uit 2016 blijft staan

De Hoge Raad (HR) wees afgelopen vrijdag 27 januari arrest in de cassatie zaak van BREIN tegen het arrest van het Hof uit 2016 (met tussenarrest uit 2014) in haar zaak tegen de commerciële usenet provider News-service Europe. De cassatie is afgewezen. BREIN’s claim dat NSE zelf inbreuk maakt is niet gehonoreerd. De HR ziet NSE als neutrale hosting provider.

Hierdoor blijft het arrest van het Hof uit 2016 staan. Daarin is onder meer bepaald dat als NSE zou herstarten, zij een effectieve Notice & Take Down (NTD) nodig heeft die zowel het bestaande aantal als de aanwas van illegale uploads aankan. Ook kunnen aanvullende maatregelen worden verlangd.

In haar vonnis uit 2011 oordeelde de rechtbank dat NSE wel inbreuk maakte en gaf partijen vier weken om te onderhandelen over passende maatregelen tegen illegale binaire content. NSE ging daar echter niet op in, spande een executiegeschil aan en stopte al haar activiteiten onnodig toen zij dat verloor. BREIN was tot overleg bereid en bleef dat ook daarna. Zie BREIN’s bericht hier toentertijd over https://stichtingbrein.nl/nse-probeert-executie-brein-vonnis-aan-te-vechten/

In het arrest van de HR wordt voor een schijnbaar eenvoudige oplossing gekozen door NSE als een neutrale hosting provider te bestempelen. Wellicht is dat ingegeven doordat de casus door de tijd is ingehaald en het belang beperkt is geacht omdat NSE er al voor had gekozen haar activiteiten te staken.

Omdat NSE haar dienst had gestaakt, is geoordeeld dat BREIN met betrekking tot een aantal klachten geen belang meer had. Weliswaar moest NSE een betere NTD hebben maar over de vraag welke aanvullende maatregelen van NSE nodig waren om inbreuk te bestrijden, is geen oordeel gegeven.

BREIN is teleurgesteld dat NSE niet als inbreukmaker is aangemerkt. Maar van belang is dat ook van een neutrale provider passende maatregelen tegen inbreuk afgedwongen kunnen worden. Dat betreft niet alleen een effectieve NTD maar ook aanvullende maatregelen. Daarnaast neemt BREIN niet aflatende actie tegen usenet uploaders en nzb-indexeringssites waarvan vast staat dat die inbreuk maken.

Lees het arrest hier https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:HR:2023:94

Hoe zit het nu met het Usenet?

Het Usenet is een voorloper van het Internet maar maakt daar sindsdien deel van uit. Hoewel het ooit als discussieplatform werd gebruikt, is daar al heel lang geen sprake meer van. Die rol is vrijwel volledig overgenomen door webforums. Het usenet werd een vrijplaats voor illegale beeld- en geluidsbestanden nadat binaire content omgezet kon worden in tekst en als ‘articles’ op het usenet geplaatst kon worden, en vervolgens zogeheten ‘nzb’-bestanden (links) het vinden, downloaden en terug converteren daarvan vereenvoudigden.

Inbreuk makende NZB-communities of indexeringssites plaatsen zogenaamde ‘spots’ of nzb-links die naar illegaal geüploadde bestanden op het commerciële usenet verwijzen en het downloaden daarvan vereenvoudigen. Gewoonlijk zijn die bestanden illegaal op het usenet gezet door dezelfde groep anonieme personen die deze verwijzingen plaatsen en de communities beheren.

Commerciële usenet providers verkopen abonnementen voor toegang tot hun servers waarop zij die bestanden beschikbaar houden. Zij hebben belang bij uploaders van illegale bestanden van populaire entertainment content en nzb-communities die deze bestanden makkelijker vindbaar en downloadbaar maken. Die worden dan ook wel gesponsord met gratis accounts.

Mede door de acties van BREIN is de aantrekkingskracht van het usenet als bron voor illegaal downloaden aanzienlijk gedaald maar dat neemt niet weg dat ook usenet providers afdoende maatregelen tegen inbreuk behoren te nemen. Providers die illegale uploaders of indexeringsplatforms ondersteunen, kunnen aansprakelijk gehouden worden voor inbreuk.