Home Nieuws Aanbieder illegale IPTV schikt voor 70.000 euro

Aanbieder illegale IPTV schikt voor 70.000 euro

Naam-, adres- en woonplaatsgegevens die BREIN vorig jaar april via een vonnis van de Rabobank verkreeg, leidden tot de identificatie van een Nederlandse aanbieder van illegale IPTV woonachtig in Zuid Amerika. Die gaf aanvankelijk geen gehoor maar koos er uiteindelijk voor te schikken nadat Brein in juni en december gerechtelijke procedures tegen hem aanspande.

De schikking bestaat uit een onthoudingsverklaring met boetebeding van 25.000 euro per dag en 10.000 euro per inbreuk (d.w.z. aangeboden IPTV-pakket, hyperlink of andere verwijzing) alsmede compensatie van 70.000 euro waarvan een deel voorwaardelijk.

Het onderzoek duurde langer dan noodzakelijk omdat de bank de gegevens niet vrijwillig verstrekte. BREIN moest daarom naar de rechter die de weigering van de bank om medewerking te verlenen onrechtmatig oordeelde. Met dit vonnis in de hand verloopt de afgifte van NAW-gegevens soepeler na gemotiveerd verzoek daartoe door BREIN.

Lees hier meer over de onrechtmatige weigering om NAW-gegevens te verstrekken https://stichtingbrein.nl/weigering-bank-afgifte-persoonsgegevens-rekeninghouder-onrechtmatig/

IPTV

Illegale IPTV, vaak plug & play geïnstalleerd op zogeheten kodi- of androidkastjes, geeft ongeautoriseerde toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand die legaal alleen tegen aparte betaling beschikbaar is. EUIPO onderzoek concludeerde dat Nederlanders in 2018 de grootste afnemers waren met ruim 1 miljoen gebruikers en meer dan 90 miljoen euro illegale omzet. De maandelijkse kosten voor een illegaal IPTV abonnement waar alles op staat, zijn vergelijkbaar met die voor een enkel legaal betaalkanaal.

Sinds het BREIN / Filmspeler arrest van het Europese Hof van Justitie (HvJEU) uit april 2017, heeft BREIN bijna 5.000 advertenties voor illegale IPTV abonnementen van vraag-en-aanbod sites verwijderd, meer dan 50 illegale aanbieders opgespoord en ruim 300 websites en winkels afgesloten waar illegaal IPTV werd aangeboden.

Abonnees illegale IPTV zijn hun geld kwijt

Hoewel BREIN zich richt op aanbieders maakt het gebruik thuis van illegaal aanbod ook inbreuk. Wanneer het aanbod wordt neergehaald ben je als klant sowieso je geld en je illegale toegang kwijt terwijl er meestal een half tot heel jaar vooruitbetaald moet worden.