Zitting opheffingskortgeding FTD tegen verbod illegaal aanbod "Komt Een Vrouw Bij De Dokter"
De rechtbank Den Haag bepaalde vorige week in een ex parte beschikking dat de grootste Nederlandse Usenet indexer FTD het illegaal aanbod van de film ‘Komt Een Vrouw Bij De Dokter’ van haar dienst moet weren. Het door FTD hiertegen aangespannen opheffingskortgeding diende gisteren.
Volgens FTD zou geen sprake zijn van het ter beschikking stellen van de film door FTD, noch van het faciliteren van de illegale verspreiding ervan. Zij verliet zich op het aloude en reeds meermalen afgewezen verhaal ‘de gebruikers doen het, FTD heeft er niets mee te maken’. De producent van de film verzocht om bevestiging van de ex parte beschikking op grond van auteursrechtinbreuk (dwz openbaarmaking of mede-openbaarmaking door FTD) en subsidiair in voorwaardelijke reconventie op grond van onrechtmatige daad (dwz structureel faciliteren te vergelijken met de reeks rechterlijke uitspraken in Mininova, The Pirate Bay, Shareconnector, Zoekmp3, etc.).
Tijdens de zitting werd de betrokkenheid van FTD (al dan niet middels haar moderators) uitgebreid toegelicht. FTD had voorts afgelopen week keurig voldaan aan het door de rechtbank opgelegde gebod. Hieruit werd duidelijk dat FTD volledig zelf bepaalt wat er op haar dienst gebeurt en dus ook zelf ten volle verantwoordelijk is voor de verspreiding van de film via haar dienst.
Nadat de advocaten in de eerste termijn hun standpunten hadden toegelicht, stelde de rechter zichzelf (en FTD) hardop de vraag of het er in deze moderne tijden niet om gaat wie de brug of de sleutel tot de content beschikbaar stelt bij de beantwoording wie als openbaarmaker moet worden aangemerkt.
Dit in tegenstelling tot de door FTD bepleitte technische benadering van het begrip openbaar maken en dat rechthebbenden hun pijlen zouden moeten richten op de partijen die zelf ook fysiek over de content beschikken op of via de eigen server of site, zoals voor Usenet de newsservers. Dat anderen ook inbreuk maken, pleit FTD immers niet vrij.
Dirk Visser lichtte namens de producent toe dat het Nederlandse begrip openbaar maken en het Europese begrip ‘beschikbaarstelling voor het publiek’ (communication to the public) zonder meer ruim genoeg zijn om op deze vorm van illegaal aanbod van FTD te worden toegepast.
Alle aanbod vormen waar de laatste tijd over wordt geprocedeerd verschillen niet wezenlijk van de oervorm van deze vorm van aanbod: Napster. In 2001 besloot de Amerikaanse rechter al dat de indexeringssite Napster inbreuk maakt op auteursrecht. Een groot aantal, vaak anonieme aanbieders stelt illegale kopieën beschikbaar, en er is een partij die dat illegale aanbod indexeert en gemakkelijker toegankelijk maakt. Zo was het bij Napster, Grokster, Limewire, Mininova, de Piratebay en bij Shareconnector. Zo ook bij FTD.
Uitspraak is bepaald op woensdag 2 juni a.s.