Zitting in rechtszaak BREIN tegen commerciële Usenet provider
Gisteren vond het pleidooi plaats in de bodemprocedure die BREIN tegen de commerciële Usenet provider News-Service Europe (NSE) heeft aangespannen. NSE houdt auteursrechtelijk beschermde werken beschikbaar op haar servers voor abonnees van haar resellers die via abonnementen aan internetgebruikers toegang tot de NSE servers verkopen. Het gaat daarbij met name om zogeheten ‘binaries’ waarin films, televisieseries, muziek, games en e-books zijn opgeslagen. BREIN wil dat NSE deze ongeautoriseerde content van haar servers weert. NSE vindt dat zij niet verantwoordelijk is voor wat er op haar servers gebeurt en dat de inmiddels door haar aangeboden Notice & Take Down (NTD) procedure afdoende is. De rechtbank streeft ernaar over 6 weken, op 6 juli, uitspraak te doen.
NSE vindt dat zij geen bestanden met inhoud behandelt omdat die in stukjes zijn opgedeeld, zogeheten ‘articles’ die uit ‘alfa-numerieke data’ bestaan. Zij vindt dat de uploaders verantwoordelijk zijn en eventueel ook de resellers die de beschikbaarheid van ongeautoriseerde content aanprijzen om daar abonnementen mee te verkopen. Ze ziet zichzelf als louter technische faciliteit, een ‘Usenet access provider’ die slechts tijdelijk ‘articles’ op haar servers heeft staan hetgeen onder de van aansprakelijkheid uitgezonderde ‘caching’ valt. NSE meent dat zij niet verplicht is een NTD procedure aan te bieden maar doet dit nu toch om benadeelde rechthebbenden ter wille te zijn. Als NSE preventief toezicht zou moeten houden dan zou dat volgens haar het einde van Usenet zijn.
BREIN stelt dat het in deze zaak niet om het Usenet-protocol gaat maar om de wijze waarop NSE daarvan misbruik maakt. BREIN vindt dat de NTD, los van het feit dat die eenvoudig efficiënter en effectiever gemaakt kan worden, niet ver genoeg gaat. NSE is zich bewust van de grootschalige inbreuk die plaatsvindt en behoort preventief toezicht te houden. BREIN is van mening dat NSE de voornoemde auteursrechtelijke beschermde werken zonder toestemming verveelvoudigt en openbaar maakt. Het zakenmodel van NSE is daar met winstoogmerk op ingericht en groeit als kool. NSE verschuilt zich ten onrechte achter de uploaders (van ongeautoriseerde content naar o.a. haar servers) en de resellers (van toegang tot haar servers) wier activiteiten zij zich ten volle van bewust is en waar zij op inspeelt. De opslag van de inbreukmakende content, de zogeheten ‘retentie’, van inmiddels meer dan 400 dagen en die dagelijks toeneemt is niet tijdelijk van aard en valt reeds daarom niet onder ‘caching’. Abonnees van NSE’s resellers betalen voor de illegale content die NSE daarvoor op haar servers kopieert en beschikbaar houdt.
Partijen verschenen vorig jaar al op een comparitie zitting en hielden daar ook pleidooi. Zie de navolgende berichten daarover: http://www.anti-piracy.nl/nieuws.php?id=162
Op de zitting van gisteren is met name recente jurisprudentie behandeld. BREIN vond daarin een versterking van haar argumenten en vordering. NSE dacht daar heel anders over.