Home Nieuws Winkel schikt voor 89.500 euro

Winkel schikt voor 89.500 euro

BREIN schikte recent met de eigenaar van een electronica-winkel en twee websites waar hij illegale IPTV-abonnementen verkocht. Het ging daarbij opnieuw om een aanzienlijk bedrag, namelijk 89.500 euro, waarvan een deel voorwaardelijk.

Aanvankelijk ontkende de man IPTV-abonnementen te hebben verkocht en liet het op een zitting aankomen. Daar bekende hij alsnog abonnementen te hebben verkocht, al beweerde hij nog wel dit voor een ander te hebben gedaan. Die persoon bleek echter een katvanger te zijn die een bankrekening op zijn naam ter beschikking had gesteld en volledig meewerkte met BREIN. Na een tussenvonnis dat in het voordeel van BREIN uitviel, is de zaak geschikt. De gerechtelijke procedure is doorgehaald na de schikking die naast de genoemde 89.500 euro ook een onthoudingsverklaring bevat met boetebeding van 5.000 euro per dag(deel) of 500 euro per hyperlink of IPTV-pakket in geval van toekomstige inbreuken. De winkel en de sites zijn gesloten.

‘Ook tegen verkoop van IPTV met mediaboxen in electronica-winkels voert BREIN regelmatig acties uit.’

Illegale aanbieders, naast websites ook winkels, worden door BREIN geïdentificeerd en aangesproken. Afhankelijk van omstandigheden kan een ex parte bevel gehaald worden en beslag worden gelegd. Bij weigering van medewerking verbeurt de aanbieder dwangsommen. Als geen schikking kan worden overeengekomen, wordt de aanbieder gedagvaard.

Nederlanders namen volgens het EUIPO in 2018 meer dan een miljoen illegale IPTV-abonnementen af met een omzet van rond de 90 miljoen euro. BREIN sloot inmiddels al meer dan 350 illegale verkoopkanalen nadat het Hof van Justitie van de EU (HvJEU) in de BREIN/Filmspeler zaak oordeelde dat dit soort verkoop inbreuk maakt. Overigens maken abonnees zelf ook inbreuk door de streaming van illegale IPTV.

“Naar verluidt neemt de populariteit van het illegale aanbod de laatste tijd toe door de stijgende kosten van levensonderhoud. Maar wanneer het aanbod wordt neergehaald ben je als klant sowieso je geld en je illegale toegang kwijt.”

Illegale IPTV, vaak plug&play geïnstalleerd op media-boxen, geeft voor rond de 10 euro per maand ongeautoriseerd toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand met alle populaire films en series van o.a. betaalkanalen, maar ook muziekzenders en radiokanalen. Klanten betalen in de regel een half of heel jaar vooruit maar zijn hun geld kwijt wanneer het aanbod offline wordt gehaald.