Home Nieuws Wegduikende scripter van twaalftal torrentsites alsnog het haasje

Wegduikende scripter van twaalftal torrentsites alsnog het haasje

Een scripter (X) van een twaalftal ‘private trackers’ is door BREIN gepakt nadat hij opnieuw online kwam. Eerder gingen zijn sites offline na een BREIN actie tegen een van zijn klanten. Het actieve ledental van dergelijke besloten torrentsites, waarop duizenden tot tienduizenden auteursrechtelijk beschermde werken (o.a. boeken, films, muziek en series) illegaal beschikbaar zijn, variĆ«ert van duizenden tot tienduizenden.

BREIN stelde vast dat X aanvankelijk samen met zijn vader betrokken raakte bij het aanpassen en verhuren van scripts aan diverse site-eigenaren. Een van deze eigenaren werd door BREIN gepakt maar betaalde destijds liever een hogere boete dan de zich schuilhoudende X te noemen. BREIN liet weten dat de kosten daardoor ook voor X zelf hoger zouden uitvallen zodra hij door BREIN gepakt zou worden. Dat overtuigde hem niet zich te melden en nu is hij alsnog het haasje.

X heeft een onthoudingsverklaring ondertekend met een boetebeding van 500 euro per dag(deel) of per individuele inbreuk met een maximum van 50.000 euro. Daarnaast heeft hij de kosten geschikt door betaling van 10.500 euro ineens. Ook zijn vader ondertekent een onthoudingsverklaring.

De onderzoeken naar betrokkenen bij private trackers lopen door. Informatie uit acties geeft telkens aanleiding tot nieuwe acties bij anderen.