Home Nieuws Vijf weken werkstraf en geldboete voor cd/ dvd piraat

Vijf weken werkstraf en geldboete voor cd/ dvd piraat

Onlangs deed de Rotterdamse strafrechter uitspraak in een strafzaak tegen een cd/ dvd piraat. De Spijkenisser G. de K. werd voor het herhaaldelijk en opzettelijk plegen van auteursrechtinbreuken door cd’s en dvd’s met muziek, films en interactieve software te kopiëren en verspreiden veroordeeld tot 200 uur werkstraf, waarvan 80 uur voorwaardelijk en een geldboete van 5000 euro.
De piraat was in 2005 en 2006 actief op advertentiesites zoals marktplaats.nl en 2dehands.nl en plaatste daar tientallen advertenties voor kopieën van de nieuwste muziek, films en software.  Ook bood de man illegale compilatie-dvd’s aan met populaire software, zoals Crazybytes en Twilight. BREIN trof de man medio 2005 voor het eerst aan op marktplaats.nl en sommeerde hem zijn illegale handel te staken. Toen bleek dat hij zijn handel voortzette werd aangifte gedaan bij de FIOD-ECD, die een strafrechtelijk onderzoek startte. Tijdens een doorzoeking van de woning van de verdachte in september 2006 namen die ongeveer 2000 illegaal gekopieerde cd’s en dvd’s en computers met branders in beslag.
BREIN volgt de zaak civielrechtelijk op. Dat wil zeggen dat van de piraat een APV zal worden gevorderd, die hem in geval van recidive op een boete van 500 euro per illegale kopie komt te staan. Verder wordt nog bekeken of een schadevergoeding wordt geëist.