Home Nieuws Verkoop van spelcomputer met illegale kopieën van spellen is verboden

Verkoop van spelcomputer met illegale kopieën van spellen is verboden

BREIN heeft de online verkoop van een illegale ‘classic’ spelcomputer volgeladen met rond de vijfduizend spellen gestopt.  Bedrijven als Sony en Nintendo brengen classic spelcomputers op de markt waarmee spellen uit de jaren 80 en 90 gespeeld kunnen worden. Op die spelcomputers zelf staan ook enkele tientallen klassieke spellen. Dat doen de rechthebbenden zelf en is dus allemaal legaal.
De verkoper van een alternatieve spelcomputer werd echter door BREIN aangesproken omdat hij ongeautoriseerde kopieën van klassieke spellen op die speler zette. De 34-jarige man uit Wychen tekende een onthoudingsverklaring met boetebeding van 500 euro per toekomstige inbreuk en betaalde 750 euro aan kosten.

BREIN wijst er op dat een dergelijke spelcomputer ook onrechtmatig en zelfs strafbaar kan zijn indien daarmee de eventuele beveiliging van de originele consoles en spellen wordt omzeild. Het vaststellen en eventueel optreden of aangifte daartegen wordt aan de betreffende bedrijven zelf overgelaten.

BREIN treedt van oudsher op tegen ongeautoriseerde kopieën van auteursrechtelijk beschermde spellen en de verspreiding daarvan, of die nu op een drager of op een speler staan. In de BREIN / Filmspeler zaak is Europees bepaalt dat de verkoop van mediaspelers met voorgeinstalleerde software die naar ongeautoriseerde bronnen met films en series linkt, inbreuk maakt. In Nederlandse rechtspraak, o.a. BREIN / Moviestreamer en BREIN / Leaper is bepaalt dat ook de verkoop van links naar ongeautoriseerde bronnen van IPTV inbreuk maakt. Naast het verkopen van dragers of spelers met illegale kopieën erop is dus ook de verkoop van spelers met links naar illegale kopieën verboden. Dat geldt voor alle soorten auteursrechtelijk beschermde werken, ook computerspellen.