Home Nieuws Verbod aangekondigd op downloaden van illegaal aanbod muziek, film en digitale boeken

Verbod aangekondigd op downloaden van illegaal aanbod muziek, film en digitale boeken

Staatssecretaris Teeven van Justitie heeft in zijn speerpuntennota voor auteursrechtbeleid onder andere een verbod op het downloaden van illegaal aangeboden films, muziek en digitale boeken aangekondigd. Er bestond al een dergelijk verbod voor software en games dat wordt nu uitgebreid naar films, muziek en digitale boeken.
BREIN is een voorstander van het verbod op downloaden van illegaal aangeboden muziek, films en boeken. BREIN bestreed al sites die het illegaal uploaden daarvan faciliteren en kan nu dus ook effectiever sites bestrijden die illegaal downloaden faciliteren. Het is voor de groei en ontwikkeling van legaal aanbod noodzakelijk dat de illegale concurrentie afgesloten kan worden.

Het gaat BREIN om de aanpak van websites en webdiensten die toegang tot ongeautoriseerde bestanden met muziek, films en boeken bieden. Die verweerden zich met het argument dat zij enkel het downloaden van illegaal aanbod faciliteren en dus zijn toegestaan omdat het downloaden daarvan in Nederland is toegestaan. Het verbod op downloaden van illegaal aanbod snijdt dit argument de pas af. Nederland nam met het toestaan van downloaden van illegaal aanbod internationaal een uitzonderingspositie in.

Het wordt volgens de brief van Teeven ook mogelijk gemaakt om via rechterlijke tussenkomst de toegang tot onrechtmatige websites te laten blokkeren door access providers. Dat is nodig indien de websitebeheerder of hosting provider niet zijn aan te spreken, meestal omdat die anoniem is of in het buitenland zit.

Lees hier meer…..