Usenet uploader schikt met BREIN voor 10.000 euro
Een man uit Overijssel was jarenlang onder verscheidene aliassen actief als grootschalig uploader op Usenet. De 49-jarige man was lid van diverse ‘release-teams’ die ongeautoriseerd materiaal als eerste uploaden en ‘spotten’, dat wil zeggen ernaar verwijzen op indexering-sites. Hij verdiende daar zelf geen geld mee maar veroorzaakte wel grote schade doordat consumenten die een werk illegal downloaden dat in het algemeen daarna niet nog eens tegen betaling legaal aanschaffen. Dat is eens te meer zo bij het downloaden van commerciële usenet providers waarvoor consumenten een toegangsabonnement afnemen.
BREIN sprak de man aan nadat informatie uit eerdere acties zijn identiteit en naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW) opleverde. Naar aanleiding van de juridische stappen van BREIN heeft de man ervoor gekozen te schikken door betaling van 10.000 euro en verschaffing van informatie omtrent andere betrokkenen. Voor de toekomst is een boetebeding afgesproken van 2.500 euro per dag(deel) dat inbreuk plaatsvindt, met een maximum van 50.000 euro.
Indexering-sites, beheerders en uploaders
BREIN voerde vorig jaar 38 onderzoeken uit met betrekking tot het illegale usenet. Dat leidde tot de aanpak van acht site-beheerders, tien grote uploaders en vier ‘NZB-communities’ die gebruikers naar illegale content op usenet verwijzen. Daarnaast zijn zes van zulke communities oftewel indexering-sites eigener beweging gestopt en gooien veel uploaders de handdoek in de ring omdat het ze te heet onder de voeten wordt. Dergelijke indexering-sites verwijzen naar illegale content zoals films, series, muziek, boeken en games die op de servers van commerciële usenet-providers beschikbaar wordt gehouden. Die providers verdienen daar geld aan door de verkoop van abonnementen voor toegang.
Commerciële usenet-providers
BREIN heeft een procedure aanhangig voor de Hoge Raad (HR) met betrekking tot de zorgplichten van een commerciële usenet-provider. BREIN is van mening dat de provider in kwestie aansprakelijk is voor inbreuk nu die geen effectieve maatregelen nam om inbreuk tegen te gaan. In deze zaak wordt dit jaar uitspraak verwacht. Uiteraard zal de verplichting voor commerciële usenet-providers tot het nemen van effective maatregelen om inbreuk tegen te gaan hun exploitatie ondermijnen, het gaat abonnees immers om de toegang tot de ongeautoriseerde populaire content. De provider tegen wie BREIN deze actie voert, heeft haar exploitatie al jaren geleden stil gezet nadat zij in eerste aanleg aansprakelijk werd gehouden voor inbreuk en een effectieve NTD moest instellen. Die moet op zijn minst de pas kunnen houden met de illegale uploads. Naast NTD zijn meer maatregelen mogelijk maar die zijn verlaten in de ontwikkeling van het usenet tot distributiemodel voor ongeautoriseerde content.