Strafzaak beheerders p2p-sites, rechtbank laat getuigen horen
Vandaag werd in de rechtbank te Rotterdam een strafzaak behandeld tegen vijf personen die worden verdacht van het organiseren van grootschalige auteursrechtinbreuk op film, muziek, computerspellen en andere interactieve software. De verdachten waren beheerders van de eDonkey-websites Releases4u.com en Shareconnector.com. Ook de eigenaar van de hosting provider van de sites, The Mindlab is verdachte in de zaak. Via deze sites werden op grote schaal links naar op inhoud en kwaliteit gecontroleerde film- en muziekbestanden op het p2p-uitwisselnetwerk eDonkey aangeboden. Ook werd het aanbod van dergelijke bestanden op het eDonkey netwerk georganiseerd.
De rechtbank hield de zitting aan om de rechter-commissaris verscheidene getuigen te laten horen. Bij hervatting van de zitting, waarschijnlijk begin volgend jaar, zal het OM een deskundige van het Nederlands Forensich Instituut (NFI) aanwijzen. De complexiteit van de zaak geeft daartoe aanleiding aldus de rechtbank. Overigens verbood de civiele rechter in hoger beroep eind vorige week de website Zoekmp3 die grootschalig links naar illegale muziekbestanden aanbood. Zoekmp3 had zelf een civiele procedure tegen BREIN aangespannen om een verklaring van de rechter te krijgen dat haar acitiviteiten legaal waren. De rechtbank had aanvankelijk geoordeeld dat willens en wetens linken naar illegale bestanden illegaal is maar had de site niet verboden. Het Hof in hoger beroep oordeelde dat de site willens en wetens grootschalig gebruik maakte van illegaal aangeboden bestanden en verbood daarom de hele site.
In 2004 werden Releases4u en Shareconnector herhaaldelijk door BREIN gesommeerd hun onrechtmatige en strafbare activiteiten te staken. Zij trokken zich daar niets van aan of ontkenden hun betrokkenheid en gingen stug door. BREIN deed daarop aangifte bij de FIOD-ECD. Die verrichtte nader onderzoek dat eind 2004 leidde tot de arrestatie van tien personen en de inbeslagname van verscheidene computers, servers en administratie. Vijf van de verdachten waren actief als beheerders van de sites en zijn nu door het Openbaar Ministerie gedagvaard. De overige verdachten, verantwoordelijk voor het uploaden van auteursrechtelijk beschermde werken, hebben van het Openbaar Ministerie recent een transactieaanbod met, naar verluidt, 1250 euro boete gekregen. Regel is dat vervolging volgt indien niet op een transactieaanbod wordt ingegaan.
De advocaten van de verdachten die vandaag voorkwamen speculeerden de afgelopen dagen in de media en vandaag op de zitting over de haalbaarheid van strafrechtelijke vervolging. Het openbaar ministerie zou niet-ontvankelijk zijn. BREIN directeur Tim Kuik zegt hierover: ‘Het willens en wetens aanbieden van links naar illegale bestanden is illegaal en je site of dienst daarop inrichten eens te meer. Of een strafrechtelijke zaak kans van slagen heeft hangt van de feiten af en die zijn kraakhelder. De betreffende sites boden op grote schaal links aan naar illegale bestanden op het eDonkey netwerk en verifieerden de inhoud en kwaliteit van die bestanden terwijl de illegaliteit van die bestanden onmiskenbaar was. Na controle van de bestanden werden links op de website gerubriceerd en op de websites werd uitvoerig uiteengezet hoe je zo optimaal mogelijk inbreukmakende bestanden via het eDonkey-netwerk kon verspreiden. Zij organiseerden zulk illegaal aanbod. De activiteiten gingen dus verder dan louter het aanbieden van links naar willekeurige bestanden op het Internet. Deze mensen waren bovendien gewaarschuwd maar gingen desondanks door.’
uiteengezet hoe je zo optimaal mogelijk inbreukmakende bestanden via het eDonkey-netwerk kon verspreiden. Zij organiseerden zulk illegaal aanbod. De activiteiten gingen dus verder dan louter het aanbieden van links naar willekeurige bestanden op het Internet. Deze mensen waren bovendien gewaarschuwd maar gingen desondanks door.’