Home Nieuws Strafzaak beheerders illegale p2p-sites opnieuw voor de rechter

Strafzaak beheerders illegale p2p-sites opnieuw voor de rechter

Gisteren en vandaag vonden in de rechtbank te Rotterdam opnieuw zittingen plaats in de strafzaak tegen de beheerders van de illegale p2p-sites Releases4u en Shareconnector. Ook de eigenaar van de hosting provider van de sites, The Mindlab, is verdachte in deze zaak. Via Releases4u en Shareconnector werden op grote schaal links naar op inhoud en kwaliteit gecontroleerde film- en muziekbestanden op het  p2p-uitwisselnetwerk eDonkey aangeboden. Ook werd het aanbod van dergelijke gecontroleerde bestanden op het eDonkey netwerk georganiseerd. Vorig jaar vond de eerste zitting in deze zaak plaats. Toen werd de zaak aangehouden zodat aanvullende getuigenverhoren konden worden afgenomen. Die hebben inmiddels plaatsgevonden.
 
In 2004 werden Releases4u en Shareconnector herhaaldelijk door  BREIN gesommeerd hun onrechtmatige en strafbare activiteiten te staken. Zij  trokken zich daar niets van aan, Releases4u was al herhaaldelijk van ISP gewisseld, en ontkenden hun betrokkenheid. BREIN deed daarop aangifte bij de FIOD-ECD. Die verrichtte nader onderzoek dat eind 2004 leidde tot de arrestatie van tien personen en de inbeslagname van verscheidene computers, servers en administratie. Vijf van de verdachten waren actief als  beheerders van de sites en zijn door het Openbaar Ministerie gedagvaard.  De eigenaar van de hosting provider Mindlab die weigerde de sites af te sluiten en de naam- en adresgegevens van de beheerders van de sites af te geven, bleek zelf als ‘admin’ bij een van de sites betrokken te zijn en is daarom ook als verdachte aangemerkt. Verder worden de beheerders van de site Releases4u ervan verdacht betrokken te zijn bij een releasegroep die het nieuwste illegale product via die site en het eDonkey netwerk op Internet verspreidde.
Tijdens hun pleidooien vandaag betwistten de advocaten van de verdachten de grond voor strafrechtelijke vervolging. Het openbaar ministerie zou niet ontvankelijk zijn, onder andere omdat het strafrechtelijk onderzoek niet zou deugen en BREIN de verdachten maar civielrechtelijk had moeten aanpakken. De beheerders van de sites zou niets kunnen worden verweten omdat hun site te vergelijken zou zijn met Google of Marktplaats.  BREIN directeur Tim Kuik zegt hierover: ‘Het willens en wetens aanbieden van links naar illegale bestanden is illegaal en je site of dienst daarop inrichten eens te meer. De beheerders van deze sites organiseerden illegaal aanbod. De illegale bestanden werden op inhoud en kwaliteit gecontroleerd. De activiteiten gingen dus verder dan louter het aanbieden van links naar willekeurige bestanden op het Internet. Bovendien waren de verdachten zelf ook actief als uploaders. Deze mensen waren gewaarschuwd maar gingen desondanks door terwijl andere sites wel hun illegale activiteiten staakten.’
 
De advocaat van de eigenaar van hosting provider Mindlab, verantwoordelijk voor het hosten van de sites, stelde dat zijn cliënt niets kan  worden verweten. Justitie zou zich voor het karretje van BREIN hebben laten spannen en zijn cliënt was slechts  doorgeefluik. De sporen van betrokkenheid bij de site ShareConnector zouden niet terzake doen omdat die op de privé computer van de eigenaar van het hosting bedrijf en het forumgedeelte van de website  stonden. Kuik ziet dat anders: ‘De eigenaar van Mindlab was als ‘admin’ bij een  van de p2p-sites betrokken. Hij kan zich dan ook niet verschuilen achter het argument dat hij slechts een onwetend en passief doorgeefluik was. Door zijn opzettelijke deelname is hij medeplichtig aan de strafbare feiten en mede aansprakelijk  voor de schade’. BREIN heeft de provider en diens advocaat destijds  tevergeefs uitgebreid geïnformeerd. ‘Niet alleen gingen de verdachten ondanks  onze meldingen en uitleg door met hun illegale activiteiten, maar het bleek ook dat de hosting provider loog over zijn betrokkenheid. Ze pleegden op grote schaal strafbare feiten en waren duidelijk niet van plan daarmee op te houden. Andere vergelijkbare sites die werden aangeschreven staakten hun illegale activiteiten wel. Vooral Releases4u riep hen op dit niet te doen en kreeg Shareconnector daarin mee. Zij logen en bedrogen en bleven doorgaan aanzienlijke schade te veroorzaken. BREIN heeft daarom gedocumenteerd aangifte gedaan bij de FIOD-ECD. De feiten in deze zaak spreken voor zich. De verdachten pleegden en organiseerden grootschalig inbreuken en dat is een strafbaar feit. Zelfs na waarschuwing volhardden zij willens en wetens in dit strafbaar handelen.’
De officier van justitie eiste van alle verdachten 5000 euro boete subsidiair 100 dagen hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. De rechtbank doet op 24 juli uitspraak. 
 
BREIN gaat ondertussen door met het civielrechtelijk aanpakken van illegale sites en doet zonodig aangifte bij de strafrechtelijke autoriteiten, dat laatste is inmiddels in nog drie andere zaken gebeurd. In verscheidene civiele vonnissen is vastgesteld dat het onrechtmatig is voor een site om systematisch en structureel gebruik te maken van de beschikbaarheid van illegale contentbestanden. Internet Service Providers die dergelijke sites onderdak gaven, zijn herhaaldelijk door de rechter bevolen die ontoegankelijk te maken en de naam- en adresgegevens van de sitehouders aan BREIN af te geven. Inmiddels hebben meer dan 150 illegale p2p-sites hun activiteiten gestaakt na sommatie door BREIN. ‘In eerste instantie sommeren wij en bij volharding zal hetzij civielrechtelijke actie gevoerd worden ter verkrijging van een verbod en schadevergoeding of we doen aangifte en dan volgt, afhankelijk het OM, strafrechtelijke actie’, zegt Kuik. Vorige maand bepaalde de Amsterdamse voorzieningenrechter nog dat hosting provider Leaseweb de illegale bittorrentsite Everlasting.nu moest afsluiten en de naam- en adresgegevens van de sitehouder aan BREIN moest afgeven, zodat deze door BREIN kan worden aangesproken op de veroorzaakte schade. Ook wat de grote internationale bittorrentsite Demonoid betreft is een dagvaarding tegen Leaseweb uitgebracht. ‘De dagen van Nederland als veilige haven voor illegale sites zijn geteld’, aldus Kuik.