Spaanse politie doet inval bij beheerders cyberlockers
Eerder deze week heeft de Spaanse politie invallen gedaan in
Alicante en Madrid in woningen van betrokkenen bij de grootste Spaanse
cyberlocker Seriespepito. Twee personen zijn aangehouden. Dit naar
aanleiding van een klacht van de Spaanse anti-piraterij federatie FAP.
Volgens schatting verdient de cyberlocker meer dan een miljoen euro per jaar aan advertentie-inkomsten en de verkoop van abonnementen om sneller te kunnen downloaden/streamen.
Anders dan clouddiensten die gericht zijn op opslag van bestanden door gebruikers en inbreukmakende verspreiding ontmoedigen, zijn cyberlockers juist gericht op grootschalige verspreiding van opgeslagen bestanden. Zo wordt er niet betaald voor de opslag door uploaders maar door gebruikers die abonnementen nemen voor snel en ongelimiteerd downloaden/streamen van content. Uploaders van populaire content die veel verkeer genereert, worden vaak beloond door de cyberlocker. Dat levert immers betalende abonnees op en ook meer clicks voor de adverteerders. Gebruikers kunnen in de regel niet de cyberlocker zelf doorzoeken maar bezoeken sites die links naar populaire films, muziek, boeken en games indexeren. Die links kunnen ook via zoekmachines als Google gevonden worden. Jurisprudentie van de hoogste Europese rechter wijst er op dat linken naar ongeautoriseerde content als inbreukmakende openbaarmaking kan worden gezien.
Handhaving vindt plaats op verschillende manieren. Door de-listing van zoekresultaten door Google (op melding van rechthebbenden) en door de-ranking van sites waarvoor grootschalig zoekresultaten verwijderd worden. Indexerende linksites worden verwijderd, meestal door diens hosting providers (na melding door rechtehbbenden) aangezien de sites anoniem beheerd worden en niet afdoende reageren op sommaties. Cyberlockers zelf worden ook aangesproken maar ook zij worden vaak anoniem beheerd. Zij proberen aansprakelijkheid te vermijden door druppelsgewijze introductie van maatregels zoals Notice & Take Down (verwijdering van content na melding door rechthebbenden) die vervolgens niet effectief wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld door het ontbreken van Stay Down die opnieuw beschikbaar komen van dezelfde content verhinderd.
In Nederland besteedt BREIN aandacht aan de cyberlockers die hier gehost worden. Indien deze geen maatregelen nemen die grootschalige inbreuk afdoende ontmoedigen dan zal de betreffende hosting provider gesommeerd worden de site offline te halen. Indien beheerders geïdentificeerd worden en zich in Nederland bevinden dan kan alhier civiel- en/of strafrechtelijke actie ondernomen worden.