Home Nieuws Snaterke zwijgt in alle talen; kosten ruim 5600 euro

Snaterke zwijgt in alle talen; kosten ruim 5600 euro

Een grote uploader op het Usenet, die zich bediende van de nickname ‘Snaterke’, moet van de rechter 5640 euro proceskosten betalen aan BREIN en – in geval van toekomstige inbreuken – een dwangsom van 1000 euro per dag(deel) of 500 euro per inbreuk betalen, dit ter keuze van BREIN. Na onderzoek dat voortvloeide uit een eerdere zaak, slaagde BREIN erin Snaterke te ontmaskeren, waarna een schikkingsvoorstel volgde. Na aanvankelijke ontkenningen koos Snaterke ervoor het hoofd in het zand te steken en bleef het stil, maar dat heeft deze notoire inbreukmaker uiteindelijk niet gebaat.

Stommetje spelen en hopen dat BREIN weggaat als je betrapt bent, werkt niet

Weliswaar bleek Snaterke kort na de sommatie van BREIN de ruim 5.000 gepubliceerde ‘spots’ met nzb’s – dat zijn een soort hyperlinks waarmee bestanden op het Usenet vindbaar gemaakt worden – verwijderd te hebben, maar verder werd niet ingegaan op  de door BREIN aangeboden schikking. Een aanvankelijk door Snaterke in de arm genomen jurist reageerde al gauw ook niet meer, waarna het stil bleef, wat voor BREIN reden was om bij de rechter een verbod te vorderen op verbeurte van een dwangsom én vergoeding van de volledige proceskosten. Omdat Snaterke na te zijn gedagvaard ook niet op de rechtszitting verscheen, volgde een verstekvonnis, waarin de rechter de vorderingen van BREIN integraal toewees. BREIN zal het vonnis uiteraard op korte termijn aan Snaterke betekenen en ten uitvoer leggen.

Het Usenet dateert van voor het internet en was oorspronkelijk bedoeld voor het uitwisselen van tekstberichten via ‘nieuwsgroepen’, die tot in de jaren ‘90 van de vorige eeuw populair waren. Deze rol is sinds de opkomst van het internet overgenomen door de alom bekende e-mail en het world wide web. Het Usenet bestaat echter nog altijd, maar wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend – en op grote schaal – gebruikt voor het uitwisselen van illegale entertainment content zoals films, muziek, games, boeken en tijdschriften en foto’s. Deze zaak tegen Snaterke is daar een duidelijk voorbeeld van.

Gebruikers zoals Snaterke plaatsen de bestanden op usenetservers zonder toestemming van de rechthebbenden. Commerciële usenet providers verdienen daar vervolgens grof geld aan door de verkoop van abonnementen voor toegang tot hun servers, waarop zij de illegale werken lange tijd beschikbaar houden. Eenmaal geüpload, kunnen de bestanden niet meer door de oorspronkelijke uploader worden verwijderd en zijn ze dus feitelijk volledig in het beheer van de usenetproviders. Omdat het Usenet oorspronkelijk voor tekstberichten bedoeld was, is het noodzakelijk om bestanden van een groter werk op te knippen in vele kleine tekstberichtjes, ‘articles’ genaamd. Om die articles vervolgens gemakkelijk vindbaar te maken worden op indexeringswebsites zogeheten ‘spots’ geplaatst, die alle benodigde informatie bevatten waarmee de articles voor een bepaald werk eenvoudig in één keer kunnen worden gedownload.

BREIN heeft kunnen achterhalen dat Snaterke ruim 5.000 spots op diverse indexeringssites had gepubliceerd voor onder andere tijdschriften, games, muziek en TV-series. Zolang de providers de illegaal geüploade bestanden beschikbaar houden duurt de inbreuk feitelijk nog voort, al zullen de betreffende bestanden na verwijdering van de spots wel een stuk moeilijker te vinden zijn.