Home Nieuws Recidiverende IPTV handelaar raakt cryptovaluta kwijt na beslag door BREIN

Recidiverende IPTV handelaar raakt cryptovaluta kwijt na beslag door BREIN

Een handelaar die al eerder een schikking trof voor de verkoop van illegale IPTV abonnementen werd opnieuw door BREIN gepakt. Bij de man thuis zijn geld en cryptovaluta in beslag genomen met een totale waarde van meer dan 25.000 euro. Die is hij nu kwijt.

In maart vorig jaar schikte BREIN al met deze illegale aanbieder. Ook toen was hij blijven volharden ondanks verwijdering van zijn advertenties en afsluiting van zijn accounts op Marktplaats en 2dehands. Hij schikte destijds met BREIN door betaling van kosten en ondertekening van een onthoudingsverklaring met boetebeding. Enige tijd later werden een aantal advertenties en websites aangetroffen waarbij onderzoek sporen naar dezelfde dader opleverde. Daarop verkreeg BREIN van de rechter verlof tot beslaglegging dat ook betrekking had op cryptovaluta waarmee betaald kon worden.

Nieuwe schikking €5.000 per abonnement of €50.000 per dag

De man heeft zijn verkoop gestaakt, de lopende IPTV abonnementen afgesloten en de inbeslaggenomen valuta ter waarde 25.000 euro aan BREIN afgestaan. Er is een nieuwe schikkingsovereenkomst met hem gesloten waarin hem een boete van 5.000 euro per IPTV-pakket of 50.000 euro per dag te wachten staat mocht hij zijn lesje nu nog niet geleerd hebben. Overigens zal BREIN in een dergelijk geval ook aangifte voor strafrechtelijke vervolging doen.

4.752 advertenties, 53 personen en 330 sites aangepakt

Illegale IPTV, vaak plug & play geïnstalleerd op zogeheten kodi- of androidkastjes, geeft ongeautoriseerde toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand die legaal alleen tegen aparte betaling beschikbaar is. EUIPO onderzoek concludeerde dat Nederlanders in 2018 de grootste afnemers waren met ruim 1 miljoen gebruikers en meer dan 90 miljoen euro illegale omzet. De kosten voor een illegaal IPTV abonnement waar alles op staat zijn vergelijkbaar met die voor een enkel legaal betaalkanaal.

Hoewel BREIN zich richt op aanbieders maakt het gebruik thuis van illegaal aanbod ook inbreuk. Wanneer het aanbod wordt neergehaald ben je als klant sowieso je geld en je illegale toegang kwijt.

Sinds het BREIN / Filmspeler arrest van het Europese Hof van Justitie (HvJEU) uit april 2017, heeft BREIN 4.752 advertenties voor illegale IPTV abonnementen van vraag-en-aanbod sites verwijderd en 53 illegale aanbieders opgespoord en gestopt. Daarnaast heeft BREIN sindsdien 330 websites afgesloten waarop illegale IPTV abonnementen werden aangeboden.

Verificatie van klantgegevens

Illegale aanbieders doen er alles aan om zich anoniem te houden. Zij geven onjuiste naam- en adresgegevens op aan de hosting providers van hun websites die dat niet controleren. Dan kunnen zij na afsluiting van hun sites ergens anders opnieuw beginnen. BREIN pleit er daarom voor dat in de nieuwe Digital Services Act ook hosting providers de identiteit van hun klanten moeten verifiëren. Daar loopt ook een juridische procedure over. Nu kan BREIN hen alleen achterhalen wanneer zij op internet sporen achterlaten. Schikkingen met illegale verkopers lopen meestal op tot tienduizenden euro.

Steun creativiteit in plaats van criminaliteit en stream legaal