Home Nieuws Piraterij en Corona een dubbele klap voor de culturele sector

Piraterij en Corona een dubbele klap voor de culturele sector

Hoe gaat het met BREIN sinds Corona?

We hebben ons meteen aangepast. Ons werk is natuurlijk bij uitstek digitaal dus dat kan vanaf vele plekken. Inmiddels wisselen we elkaar ook af op kantoor. Als je op kantoor bij elkaar bent, is er meer spontaniteit en kom je vaak op betere ideeën.

We draaien goede productie en dat is nodig ook. De culturele sector wordt hard geraakt. We horen vaak in antwoord op onze acties: ‘dan verdienen ze het toch met optreden!’ of ‘de bioscopen zitten voller dan ooit!’. Dat klopt natuurlijk sowieso niet want betalen voor het één geeft geen recht op diefstal bij het ander. Maar nu is het extra pijnlijk omdat inkomsten uit optredens ook geraakt worden en bioscopen voor een groot deel leeg blijven.

Optredens zijn geen alternatief voor verlies van inkomsten door illegaal streamen en downloaden, nooit niet en nu al helemaal niet met Corona dat hard in de inkomsten uit optredens hakt. Piraterij en Corona is een dubbele klap.

In het eerste half jaar hebben we bijna 250 acties tegen illegaal digitaal aanbod uitgevoerd, meer dan 765.000 illegale zoekresultaten en bestanden verwijderd en meer dan 1000 interventies gedaan op veiling- of vraag-en-aanbod sites waarbij vele illegale advertenties zijn verwijderd.

Dat zijn best behoorlijk wat zaken, hoe doen jullie dat?

Het merendeel van wat we doen, wordt buiten rechte opgelost. Meestal zijn dat korte klappen: bellen of mailen en schikken. Schikken betekent inbreuk staken en gestaakt houden en afhankelijk van het geval ook een onthoudingsverklaring met dwangsom en eventueel een tegemoetkoming in kosten. Soms wordt er een ex parte beschikking gehaald en verlangen wij meteen boter bij de vis. Los daarvan zijn er ook gesprekken met tussenpersonen omtrent medewerking aan handhaving.

Een klein deel van de acties leidt tot een rechtszaak en dat kan een zaak van lange adem worden. Liever niet eigenlijk maar soms heb je gewoon een principe uitspraak nodig. Stijfkoppen draaien meestal wel bij na een ‘letter before action’ van onze advocaat of anders na de dagvaarding want dan gaan ze zelf ook naar een advocaat. Bij een kort geding zien we soms ook wel dat gedaagden pas ter elfder ure alsnog door de bocht gaan, dan is schikken natuurlijk duurder voor ze omdat we dan meer kosten gemaakt hebben.

Wat zijn die principes waarvoor jullie naar de rechter gaan?

Er moet door tussenpersonen meegewerkt worden aan de handhaving niet alleen bij afsluiten of blokkeren maar zo nodig ook door afgifte van identificerende gegevens.

Tussenpersonen voor leveranciers van illegaal aanbod of toegang tot zulk aanbod moeten ook betrouwbare identificerende gegevens hebben omdat de ‘daders’ anders elders anoniem door kunnen gaan.

Als tussenpersonen hun diensten door anderen laten doorverkopen -we zien dit al langer vrijwel standaard bij Nederlandse ‘hosting’ providers, die zichzelf dan ook als ‘acces’ of ‘upstream’ dienst afficheren- dan moeten zij hun contractspartijen per kettingbeding verplichten tot verificatie van identiteit van zakelijke klanten.

Tussenpersonen voor illegale uploaders moeten ook betrouwbare identificerende gegevens hebben en een beleid dat illegaal uploaden ontmoedigt zoals niet alleen ’take down’ maar ook ‘stay down’ en afsluiten van repeat offenders.

Tussenpersonen moeten structureel onrechtmatige diensten afsluiten of abonnees de toegang tot zulke diensten blokkeren, inclusief proxies/mirrors.

Tussenpersonen moeten ook meewerken aan het beperken van illegaal aanbod door voorlichting of handhaving ten aanzien van illegaal uploadende abonnees die als bron voor illegale diensten fungeren.

Wat zijn de belangrijke successen het afgelopen half jaar?

Belangrijk was natuurlijk de toewijzing begin juni van de blokkering van toegang tot The Pirate Bay door het Hof Amsterdam. Naast The Pirate Bay zelf worden er ook rond de 175 proxies en mirrors geblokkeerd. Dat aantal varieert omdat we periodiek nieuwe aanmelden en oude afmelden als die zijn verdwenen.

Er loopt een aangifte bij de FIOD voor strafrechtelijke opsporing en aan meer aangiftes wordt gewerkt. Het strafrechtelijk aanpakken van recidive, ook na civiele actie, en illegale infrastructuur is van groot maatschappelijk belang. Er lijkt daar gelukkig weer meer animo voor.

Tussenpersonen hebben beperkte aansprakelijkheid voor illegaal handelen door hun klanten maar in ruil daarvoor moeten ze wel meewerken aan het tegengaan daarvan. Daar hoort niet bij dat daders anoniem hun gang kunnen gaan. 

Ook op infrastructureel vlak is van belang onze dagvaarding van verschillende providers om een verklaring voor recht te krijgen dat zij klantgegevens moeten checken en dat ook van hun wederverkopers moeten vereisen. Dit speelt ook op EU vlak. Tussenpersonen hebben beperkte aansprakelijkheid voor schade maar in ruil daarvoor moeten ze ook meewerken aan het tegengaan van illegaliteit op allerlei vlak, ook auteursrechtinbreuk. Daar hoort bij dat daders niet anoniem hun gang moeten kunnen gaan. Dat is nu meestal wel het geval.

In het derde kwartaal komt er een aankondiging voor ons voorlichtingsproject voor frequente en langdurige uploaders. Daar hebben we het eerder al over gehad maar we willen daar binnenkort mee beginnen. Dus watch this space.

Zijn jullie ooit klaar?

Om dit allemaal binnen te halen, hebben wij een ‘bouwstenen’ strategie waarin we stapsgewijs jurisprudentie opbouwen die onze handhavingsmaatregelen toewijst. Daar kun je dan in de toekomst naar wijzen. Daarvoor gaan we ook door naar de hoogste Europese rechter en niet zonder succes. Dat kan een zaak van lange adem zijn. Ook al is er veel gewonnen de laatste jaren, niet alleen op juridisch vlak maar zeker ook maatschappelijk en politiek, we zijn er nog lang niet.

Rupsje Nooitgenoeg? Die wordt toch een mooie vlinder? We eten de rotte appels zodat de culturele sector tot volle bloei kan komen!

We gaan onverdroten voorwaarts dankzij de steun van zowel makers als producenten en distributeurs, die allemaal in ons bestuur vertegenwoordigd zijn. Het is belangrijk werk, zeker nu de culturele sector zo getroffen wordt. De raadsman van een IT bedrijf noemde ons ooit ‘Rupsje Nooitgenoeg’, hij vergat blijkbaar dat die zich ontpopt tot mooie vlinder maar belangrijker nog is dat wij de rotte appels eten zodat de culturele sector tot volle bloei kan komen. Dat is nodig, zeker nu die niet alleen door parasieten maar ook nog door een virus wordt belaagd.