Home Nieuws Opnieuw hoge schikking voor verkoop illegale IPTV

Opnieuw hoge schikking voor verkoop illegale IPTV

BREIN schikte recent met een illegale IPTV aanbieder uit Zuid-Holland. Opnieuw ging het daarbij om een aanzienlijk bedrag, namelijk 100.000 euro, waarvan een deel voorwaardelijk. Eerdere schikkingen dit jaar betroffen onder meer 75.000 euro, 115.000 euro en valuta ter waarde van 25.000 euro.

Na betekening van een sommatie met concept dagvaarding is met de aanbieder een schikking afgesproken. Die betreft naast de genoemde 100.000 euro ook een onthoudingsverklaring met boetebeding van 2.500 per dag(deel) mocht er opnieuw in de fout gegaan worden.

‘BREIN voert met grote regelmaat acties uit tegen aanbieders van illegale IPTV-abonnementen die los of tezamen met mediaboxen worden verkocht.’

Illegale aanbieders worden door BREIN geïdentificeerd en aangesproken. Afhankelijk van omstandigheden kan een ex parte bevel gehaald worden en beslag worden gelegd. Bij weigering van medewerking verbeurt de aanbieder dwangsommen. Als geen schikking kan worden overeengekomen, wordt de aanbieder gedagvaard.

Nederlanders namen volgens het EUIPO in 2018 meer dan een miljoen illegale IPTV-abonnementen af met een omzet van rond de 90 miljoen euro. BREIN sloot inmiddels al meer dan 350 illegale verkopers nadat het Hof van Justitie van de EU (HvJEU) in de BREIN/Filmspeler zaak oordeelde dat dit soort verkoop inbreuk maakt. Overigens maken abonnees zelf ook inbreuk door de streaming van illegale IPTV.

“Naar verluidt neemt de populariteit van het illegale aanbod de laatste tijd toe door de stijgende kosten van levensonderhoud. Maar wanneer het aanbod wordt neergehaald ben je als klant sowieso je geld en je illegale toegang kwijt.”

Illegale IPTV, vaak plug&play geïnstalleerd op media-boxen, geeft ongeautoriseerd toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand met alle populaire films en series van o.a. betaalkanalen voor rond de 10 euro per maand. Klanten betalen in de regel een half of heel jaar vooruit maar zijn hun geld kwijt wanneer het aanbod offline wordt gehaald.