Opnieuw 4 illegale p2p-sites offline, totaal nu op 110
Deze week werden weer vier illegale p2p-sites offline gehaald na sommatie van BREIN. Het betreft de Bittorrentsites expoto.org, dreamplace.org, avalon-torrents.com, en mystery-torrents.nl. De Nederlandstalige sites hadden samen zo’n 23.000 geregistreerde gebruikers. BREIN voert een structurele aanpak uit tegen illegale p2p-sites. In totaal werden sinds eind 2005 110 van zulke sites met in totaal ongeveer 1.5 miljoen gebruikers afgesloten.
De site expoto.org was een voortzetting van de vorige week op sommatie van de sevice provider afgesloten site extremepowertorrents. Kort daarop werd aangekondigd dat de site zou worden voortgezet onder de naam expoto bij een andere serviceprovider. Na de hervatting van de site nam BREIN contact op met diens nieuwe serviceprovider die de site ontoegankelijk heeft gemaakt. ‘Er is nog wat kleiner gruis te vegen maar alle grotere Nederlandstalige sites zijn nu gestaakt’ zegt BREIN directeur Tim Kuik.
Op illegale p2p-sites wordt op structurele en gecontroleerde wijze gebruik gemaakt van illegaal aanbod van de meest populaire films, muziek en games. BREIN eist van sitehouders dat zij hun illegale activiteiten staken en zichzelf aan BREIN bekend maken om een onthoudingsverklaring te ondertekenen en een regeling te treffen met betrekking tot de veroorzaakte schade. Indien een illegale site niet bereikt kan worden of antwoord uitblijft, eist BREIN van diens service providers afsluiting van de site en afgifte van de naam, adres, woonplaats (NAW) van de sitehouder. BREIN houdt de houders en beheerders van p2p-sites aansprakelijk voor de massale inbreuk die via hun sites wordt gepleegd.
Recent wees de Amsterdamse Voorzieningenrechter een eis van BREIN toe waardoor een Internet Service Provider de NAW-gegevens diende af te geven van grote uploaders die als bron betrokken waren bij een illegale p2p-site. ISP’s zijn tot afgifte van NAW gehouden indien de benadeelde partij een gerechtvaardigd belang heeft bij verkrijging van de gegevens, de inbreuk rederlijkerwijs aannemelijk is en de identificatie van de verantwoordelijke persoon buiten gerede twijfel is. ‘Dat staat in geval van illegale sites buiten kijf’, zegt Kuik. ‘Er is onmiskenbaar sprake van inbreuk of onrechtmatige activiteiten. Naast onmiddellijk afsluiting is het ook nodig dat voorzetting elders voorkomen wordt en daarom is afgifte van de NAW aan BREIN gerechtvaardigd. Dan kan de verantwoordelijke worden aangesproken.’
Naast een onthoudingsverklaring op verbeurte van een dwangsom eist BREIN ook compensatie voor de veroorzaakte schade. Die kan oplopen van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. De hoogste schikking met een illegale site in Nederland bedroeg 110.000 euro.