Home Nieuws Ook kleine illegale aanbieders ontspringen de dans niet

Ook kleine illegale aanbieders ontspringen de dans niet

Vorig jaar werden 19 illegale IPTV aanbieders door BREIN opgespoord en civielrechtelijk aangepakt, het totaal sinds het Filmspeler arrest uit 2017 ligt daarmee rond de 370. Meestal gaat het daarbij om schikkingen van tienduizenden euro. Naast BREIN treden namelijk ook benadeelde rechthebbenden op als eiseressen. Maar ook de door de illegale handelaars te betalen advocaatkosten kunnen flink in de papieren lopen. Afgelopen maand nog veroordeelde de rechtbank te Arnhem een in de Dominicaanse Republiek woonachtige Nederlander tot betaling van meer dan 25.000 euro kosten aan BREIN. Het gaat echter niet enkel om de grote vissen, ook kleine IPTV criminelen worden door BREIN aangepakt.

“Hoewel er ook fysieke winkels worden aangepakt, gaat het meestal om online verkoop. Daarbij beperkt BREIN zich niet tot enkel de grote vissen, ook klein grut dat denkt een graantje mee te pikken ontspringt de dans niet”, zegt BREIN directeur Tim Kuik.

Afgelopen maand werd ook een onlangs begonnen nog kleine online handelaar uit Roermond aangeschreven. Hij heeft een onthoudingsverklaring getekend met een boete beding van 1000 euro per dag(deel) of 500 euro per individuele aangeboden hyperlink en betaalde alvast eenmaal een boete van 500 euro voor de illegale handel waarop hij was betrapt.

Overigens is opzettelijke auteursrechtinbreuk door de verkoop van illegale IPTV abonnementen strafbaar als misdrijf. BREIN sluit niet uit dat zij in geval van recidive of grootschalig georganiseerde handel aangifte zal doen. Het beleid van de overheid is echter dat de rechthebbenden primair zelf verantwoordelijk zijn voor de handhaving van hun rechten. Daarvoor hebben zij stichting BREIN opgericht. Het strafrecht geldt als laatste redmiddel.

Illegale IPTV, vaak plug&play geïnstalleerd op media-boxen, geeft voor rond de vijf tot tien euro per maand ongeautoriseerd toegang tot duizenden tv-kanalen, inclusief premium sport en video-on-demand met alle populaire films en series van o.a. betaalkanalen, maar ook muziekzenders en radiokanalen. Niet alleen dit soort verkoop maakt inbreuk maar ook het gebruik daarvan door consumenten. Klanten betalen in de regel een half of heel jaar vooruit maar zijn hun geld kwijt wanneer het aanbod offline wordt gehaald.

Onderzoek van Bournemouth University concludeert dat in 2021 in Nederland 8.2% van de bevolking illegale IPTV gebruikt voor een gemiddelde prijs van 5,35 euro per maand zodat in totaal 68.7 miljoen per jaar aan illegale IPTV werd besteed. In 2018 was dat 8.9% voor 6,82 per maand en 93.1 miljoen euro. Dat is het hoogste percentage van de bevolking in de EU waar het gemiddelde op 4.5% ligt. Voor de EU als geheel is sprake van een stijging in gebruikers met 25%, terwijl in Nederland sprake is van een daling met 5.8%.

“Wij denken dat de daling in Nederland het gevolg is van onze voortdurende handhaving tegen verkopers van illegale IPTV abonnementen” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Maar er is nog veel werk te verzetten want dit illegale gebruik is nog steeds veel te hoog. Bovendien kan afnemende koopkracht weer een stijging tot gevolg hebben.”