Home Nieuws Nederlands bezoek aan The Pirate Bay daalt snel na blokkering

Nederlands bezoek aan The Pirate Bay daalt snel na blokkering

Monitoring door ComScore laat zien dat het aantal unieke bezoekers van thepiratebay.org uit Nederland met meer dan 40% is gedaald tussen september 2017 en december 2017 nadat internet providers Ziggo en XS4ALL op vordering van BREIN door de rechter werd bevolen de toegang tot het domein te blokkeren.
“Dit toont opnieuw aan dat blokkering werkt”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. In de lopende rechtszaak die voor de Hoge Raad aanhangig is, staat op basis van dezelfde monitoring vast dat tijdens de blokkering tussen 2012 en 2014 het Nederlands bezoek met meer dan 80% daalde. “Het omzeilen van blokkering vergt dat gebruikers actie moeten nemen om willen en wetens toch illegaal te downloaden. Inmiddels is duidelijk dat zij dan een strafbaar feit plegen en dat willen de meeste mensen niet.”
Vorige week meldde Telecompaper naar aanleiding van onderzoek door hun consumentenpanel dat vorig jaar nog​ 24% van de Nederlanders illegaal films, series, muziek of games heeft gedownload. Als oorzaak van de daling werden zowel de harde aanpak van illegale content als de opmars van betaalbare alternatieven genoemd: 12% gaf aan dat het makkelijker is geworden betaalde content te vinden, 8% vond illegale content steeds moeilijker te vinden en 4% weet dit​ al aan het blokkeren van illegale sites. 
BREIN wijst er op dat blokkering pas het laatste kwartaal begon, enkel The Pirate Bay betrof en nog maar door twee providers werd uitgevoerd. “Sinds een maand blokkeren ook zeven andere grote providers en verdere daling is dus te verwachten”, aldus Kuik.
De Alexa ranking van The Pirate Bay geeft ​ook ​aan dat het Nederlands bezoek aan deze populairste illegale site sinds de blokkering fors is gedaald. De ranking was 40 voor de blokkering door Ziggo en XS4ALL en daalde daarna naar 83. Na de ​recente ​blokkering door de overige providers is die daling​ doorgezet naar ​152​.​ Vorige week was dit nog 145.​ ​​Zie ook ​https://stichtingbrein.nl/nieuws.php?id=487.