logo

BREIN pakt ontwikkelaars illegale 'kodi builds' aan

Gepubliceerd op 23/08/2017 om 15:25 | Link
Afgelopen dagen zijn drie zogenoemde 'kodi builds' gestopt. Het gaat om software voor onder andere mediaspelers waarmee die toegang tot ongeautoriseerde 'content' krijgen. Tien betrokkenen hebben geschikt door ondertekening van een onthoudingsverklaring met boetebeding van 500 euro per illegale link. De 'builds' bevatten 'add-ons' voor onder meer ongeautoriseerde films, series, sport en muziek.

"Het is eigenlijk een mediaspeler zonder kastje", zegt BREIN directeur Tim Kuik. "Wanneer mensen een stuk software maken met daarin add-ons die naar illegale content linken dan maakt dat inbreuk."

Het Hof van Justitie voor de EU oordeelde eerder dit jaar in haar Filmspeler arrest dat het aanbod van een mediaspeler met 'add-ons' voor illegale content inbreuk maakt. Vanzelfsprekend maakt het aanbod van zulke add-ons zonder kastje ook inbreuk. Dat geldt ook voor een verzameling van zulke illegale add-ons.

"Deze jongens weten donders goed waarmee ze bezig zijn", zegt Kuik. "Ontwikkelaars en aanbieders van dergelijke builds moeten er rekening mee houden dat benadeelde partijen recht op schadevergoeding hebben."

« Ga terug naar de hoofdpagina