logo

The Pirate Bay niet langer op domein .sx van Sint Maarten

Gepubliceerd op 10/12/2013 om 11:56 | Link
De illegale website The Pirate Bay is niet langer beschikbaar op het .sx topleveldomein van Sint Maarten. De .sx registry besloot hiertoe na herhaald aandringen van BREIN. De illegale site is naar het .ac domein verhuisd. De site probeert blokkeringen te ontwijken door met enige regelmaat een ander domein in gebruik te nemen. Na omzwervingen langs verschillende registries was dit het .sx domein van Sint Maarten geworden. BREIN kwam hiertegen bij de registry in geweer. Dit heeft nu tot een nieuwe verhuizing geleid.

The Pirate Bay behoort haar illegaal aanbod van auteursrechtelijk beschermde films, televisieseries, muziek, boeken, games en interactieve software te staken. De drie oprichters zijn strafrechtelijk veroordeeld en hun beroep daartegen is tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens afgewezen. Een van hen zit in de gevangenis de twee anderen houden zich schuil. Ondanks deze veroordelingen volhardt de site in haar illegale activiteiten.

De site is inmiddels door verscheidene hosting providers offline gehaald maar heeft toch onderdak weten te vinden bij malafide partijen. Daarnaast wordt toegang tot de site geblokkeerd door access providers in verscheidene landen waaronder Nederland. De Nederlandse access providers zijn daartegen in hoger beroep. De uitspraak van het Haagse Gerechtshof is bepaald op 17 december maar zou kunnen worden aangehouden. De AG bij het Europees Hof van Justitie concludeerde onlangs in een andere blokkeringszaak dat blokkering door nationale rechters is geoorloofd.

In Nederland wordt The Pirate Bay geblokkeerd op zowel de domeinnamen als de IP-adressen die zij gebruikt. De site probeert de blokkeringen te ontwijken door met enige regelmaat een ander IP-adres of topleveldomein in gebruik te nemen. Na omzwervingen langs verschillende registries was dit het .sx domein van Sint Maarten geworden. BREIN kwam hiertegen bij de registry in geweer. Dit heeft nu tot een nieuwe verhuizing geleid.

« Ga terug naar de hoofdpagina