logo

BREIN halfjaar rapport: Bezoek aan The Pirate Bay keldert

Gepubliceerd op 03/07/2012 om 17:20 | Link
Op sommatie van BREIN werden de eerste 6 maanden van dit jaar 320 illegale sites ontoegankelijk gemaakt omdat zij structureel gebruik maakten van illegaal aanbod van films,  TV series, muziek, boeken en games. Daar zaten onder meer 135 peer-to-peer sites bij met links naar illegale bestanden en 109 sites met illegale links of illegale streams naar illegale bestanden op cyberlockers streaming sites, alsmede 72 proxies voor omzeiling van de gerechtelijke blokkering van The Pirate Bay.

BREIN deed ook 4227 interventies op veiling sites waarbij meer dan 20.000 advertenties voor illegale kopieŽn van boeken, games, films, TV series en muziek werden verwijderd. Daarnaast werden 20 beunhazen aangesproken voor handel in illegale kopieŽn.

Het doel van de handhaving is de ondersteuning van de groei en verdere ontwikkeling van legaal aanbod op internet. Illegale sites ondermijnen die innovatie. BREIN richt zich zulke sites die een distributiemodel hanteren dat structureel van illegale bestanden gebruik maakt. Meestal staan die bestanden niet op de site zelf opgeslagen maar wordt daar met links naar verwezen. De Nederlandse rechter heeft herhaaldelijk uitgemaakt dat dit onrechtmatig is. Een dergelijke site moet ofwel de verwijzingen naar illegale bestanden weren of de hele site staken.

In de meeste gevallen opereren zulke sites anoniem en de beheerders voldoen niet aan sommaties van BREIN om de wet na te leven en zichzelf bekend te maken. Als de site dan afgesloten wordt via de hosting provider die er onderdak aan geeft, komt het voor dat de site naar een malafide hosting provider in het buitenland verhuisd en van daaruit ongestoord door kan gaan met haar illegale activiteiten in Nederland. Dan is blokkering van toegang tot de site door Nederlandse access providers op zijn plaats.

De blokkering van The Pirate Bay is daar een sprekend voorbeeld van. Nadat die blokkering eind mei is uitgebreid naar de zes grootste Nederlandse access providers die tezamen 90% van de markt bedienen, keldert de populariteit drastisch. Op de Alexa lijst van Nederland's meest bezochte sites ging zij van plaats 26 voor de blokkering door Ziggo en Xs4all in januari van dit jaar, naar inmiddels plaats 223. Hoewel Nederlandse access providers zich blijven verzetten tegen hun uitvoerende rol bij handhaving, kijken rechthebbenden vooruit en gaan door met het creŽren van content en het innoveren van aanbod.

« Ga terug naar de hoofdpagina