Home Nieuws Nederlandse haven voor grote internationale piratensites geeft er de brui aan

Nederlandse haven voor grote internationale piratensites geeft er de brui aan

Hosting provider Xsnetworks kondigt aan dat zij per 1 februari 2012 haar bedrijf staakt, zie http://www.xsnetworks.net/en/. Xsnetworks staat bij BREIN bekend als de laatste Nederlandse hosting provider die weigert klinkklare piratensites af te sluiten. Een hosting provider geeft onderdak aan websites en verbindt die met het internet. Gisteren betekende BREIN een dagvaarding in een bodemprocedure tegen Xsnetworks omdat zij weigert de anoniem opererende illegale torrentsite Sumotorrent af te sluiten en de identiteit van de sitehouder af te geven, zie http://www.anti-piracy.nl/nieuws.php?id=246.
Volgens Xsnetworks had Sumotorrent beloofd dat die haar juridische kosten op zich zou nemen om BREIN’s vorderingen aan te vechten maar dat is klaarblijkelijk veranderd nadat BREIN’s advocaat eind 2011 de sommatie en concept dagvaarding aan Xsnetworks bezorgde. Toen vroeg de hosting provider nog even bedenktijd en naar nu blijkt heeft zij besloten haar bedrijf te sluiten. Sumotorrent en nog twee andere grote illegale sites zoeken elders onderdak. BREIN zal ervoor waken dat dit niet in Nederland gebeurt. Met uitzondering van Xsnetworks zijn evident illegale sites niet welkom bij andere Nederlandse hosting providers nadat door een reeks BREIN rechtszaken kwam vast te staan dat het hosten van zulke sites na een betrouwbare melding (van met name BREIN) onrechtmatig is.

Het lijkt er op dat XSnetworks in de loop van vorig jaar haar legale klanten heeft overgedragen aan onder meer Trueserver alwaar zij serverruimte onderhuurde. Een aantal legale klanten is naar andere Nederlandse hosting providers gegaan. Toen BREIN destijds navroeg of Trueserver ook de illegale site Sumotorrent had overgenomen bleek dat niet het geval te zijn. BREIN vermoedt dat Xsnetworks de illegale klanten heeft aangehouden om daar zo lang mogelijk geld aan te blijven verdienen en pas na ontvangst van de concept dagvaarding eind vorig jaar in overleg met die illegale klanten heeft besloten de zaak op 1 februari aanstaande definitief te sluiten en de illegale sites in de gelegenheid te stellen elders onderdak te vinden.

“Wij vinden dat Xsnetworks in elk geval sinds het Mininova vonnis eind 2009 willens en wetens onderdak is blijven verlenen aan evident illegale sites en zich dus bewust met geld uit onrechtmatige handel heeft laten betalen”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Wij vinden dat verwijtbaar gedrag dat niet getoleerd kan worden. Dat Xsnetworks de tent nu dicht gooit betekent niet dat wij onze rechtszaak zullen staken.” In het Mininova vonnis oordeelde de rechter dat een torrentsite die structureel inbreuk faciliteert onrechtmatig is en, naast een NTD beleid (d.w.z. verwijdering links naar illegale content na melding), ook preventief toezicht moet houden om het plaatsen van links naar illegale content te voorkomen. De illegale sites bij Xsnetworks houden zulk toezicht niet en XSnetworks bleef ze desondanks hosten. “Het stoppen van hosten van evident illegale sites levert natuurlijk geen wanprestatie op.”