Home Nieuws Nederlandse internetters zijn uit op gratis illegaal muziekaanbod

Nederlandse internetters zijn uit op gratis illegaal muziekaanbod

De Nederlandse consument downloadt vooral illegaal muziek en is zich daarvan ten volle bewust. Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder 322 Nederlanders, uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Synovate/Interview NSS. Piraterijbestrijder BREIN wijst erop dat downloaden van illegaal aanbod door de Minister van Justitie is toegestaan onder meer omdat de consument het verschil tussen legaal en illegaal niet zou kunnen maken. Die veronderstelling wordt door de uitslag van dit onderzoek tegengesproken. In onder meer Duitsland is het downloaden uit kennelijk illegale bron verboden.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat 17% van de Nederlanders het vaakst naar muziek luistert met een MP3-speler en dat van de jongeren  tussen 15 en 24 jaar  een kwart het vaakst muziek met een MP3-speler luistert. Van alle Nederlanders beschikken zes op de tien mensen over een MP3-speler. Daarnaast kunnen ongeveer vier op de tien mensen ook naar MP3tjes luisteren via hun mobiele telefoon.
 
14% van de mensen die downloaden zegt dat uitsluitend tegen betaling te doen. 86% downloadt dus gratis, dat wil zeggen in de meeste gevallen van illegale bronnen op internet. De muziekbestanden die men betaald kan downloaden, vindt men over het algemeen duur. Van de mensen die de prijzen van betaalde muzieksites kennen (88%), vindt 39% de bestanden te duur. Vooral jongeren (48%) vinden het prijsniveau te hoog.
 
De indruk van consumenten van het prijsniveau strookt niet met de werkelijkheid want muziek is de laatste jaren steeds goedkoper geworden, zegt Bas Vissers, Coördinator van BREIN. ‘Waar je een paar jaar geleden nog 7 euro voor een single betaalde, kun je nu de allernieuwste muziek downloaden voor 1 euro per track. Ook de prijzen van nieuwe cds zijn gedaald naar prijzen van rond de 15 euro. De beleving dat muziek te duur is, komt niet door de prijzen van het legale aanbod, maar door het illegale alternatief. Tegen gratis kun je niet concurreren.’
 
In Nederland bestaat de tegenstrijdige situatie dat illegaal aanbod van auteursrechtelijk beschermde bestanden verboden is maar dat het downloaden daarvan voor eigen gebruik is toegestaan. Vissers: ‘Als je diefstal verbiedt maar heling toestaat, creëer je een afzetmarkt voor gestolen spullen.’ Deze situatie werkt illegaal aanbod in de hand. BREIN pleit er daarom voor om downloaden van kennelijk illegaal aanbod te verbieden. Drie van de tien Nederlanders is het hiermee eens en vindt dat het illegaal kopiëren en downloaden van muziek bestraft zou moeten worden. Overigens zijn de meeste mensen (71%) zich ervan bewust dat het illegaal aanbieden van muziek verboden is in Nederland.
 
De meeste Nederlanders (72%) denken dat het in de toekomst gewoon mogelijk zal blijven muziek van internet te downloaden en 9% denkt dat het niet meer mogelijk zal zijn in de toekomst. Van de mensen die gratis illegale muziek downloaden, voelt 15% zich hier een beetje schuldig over. De meesten (85%) voelen zich er ‘niet zo’ of ‘geheel niet’ schuldig over.
 
41% zegt wel geneigd te zijn om te betalen voor muziek als de prijzen van downloads zouden dalen. 24% zegt ook in dat geval waarschijnlijk nog steeds gratis muziekbestanden te downloaden. Hieruit blijkt volgens Vissers opnieuw de noodzaak tot het verbieden van downloaden uit illegale bron. ‘De consument redeneert ‘het mag en het kost niets, dus waarom zou ik het niet doen, zegt Vissers. ‘Een euro voor een liedje lijkt duur als je het met hetzelfde gemak van illegale sites kunt plukken. Die sites pakken wij natuurlijk aan maar we hebben ook de hulp van de overheid nodig.’ BREIN dringt enerzijds aan op meer strafrechtelijk optreden tegen illegale sites en anderzijds op een verbod van downloaden uit kennelijk illegale bron.