Louche IT-dienstverlener en IPTV-installateur staat voor de rechter
Illegale IPTV-abonnementen voelen wellicht aan als een victimless crime. De enigen die eronder lijden zijn de contentmakers, maar daar wordt je nooit direct mee geconfronteerd, natuurlijk. Toch is dit soort TV diensten onverminderd illegaal en daarom kunnen de aanbieders ervan behoorlijk louche figuren zijn. Hoe louche precies, daar kwamen verschillende consumenten, onder wie ook ouderen en kwetsbare consumenten, recent achter. Ze hadden een IT-eenmansbedrijfje in de arm genomen dat naast hulp bij computerproblemen ook illegale IPTV in zijn dienstenpakket bleek te hebben.
Helpen met gecrashte computers en goedkope TV-abonnementen regelen; tot aan daar klinkt het als een computermannetje dat menigeen graag in zijn netwerk zou willen hebben, maar al snel daarna begon de ellende.
De man gijzelde na verloop van tijd log-ins van belangrijke accounts van klanten. Zijn servicecontracten kostten tientallen euro’s per maand en als de klant wilde opzeggen, weigerde hij daaraan mee te werken en dreigde hij met verwijdering van al hun gegevens. Hij installeerde daartoe zelfs spionagesoftware op de computers, zodat hij kon meekijken en desgewenst data kon wissen. Klanten konden het ‘contract’, dat ze helemaal niet getekend hadden, wel afkopen voor een hoog bedrag. Abonnementen voor TV, telefonie en internet zette hij verder over op zijn naam, terwijl de klant ervoor moest blijven betalen. Daarbij werden soms zelfs incassobureaus ingeschakeld.
Klanten die in verzet kwamen tegen zijn praktijken, werden bedreigd. De man had zoveel slachtoffers gemaakt dat zijn praktijken in consumentenprogramma’s op TV en in de krant breed uitgemeten zijn.
Afgelopen week was een zitting bij de Rechtbank Amsterdam in een rechtszaak tussen een gedupeerde en de man, met nog zeker een dozijn gedupeerden in het publiek. Daarin leverde Stichting BREIN hulp: in voorbereiding voor de rechtszaak heeft een medewerker van BREIN een verklaring afgelegd over het inbreukmakend karakter van illegale IPTV en hoe wij dit hebben aangetroffen bij één van de gedupeerden. Deze verklaring is ook ter sprake gekomen gedurende de zitting, waarbij de man ontkende dit te hebben geïnstalleerd. Bij het overleggen van bewijs voor deze installatie werd verder het illegale karakter van IPTV in twijfel getrokken. Een onhoudbaar argument, zo zal de rechter ook oordelen.
De gedupeerden en de man kwamen elkaar na de zitting buiten de rechtszaal nog tegen. Bij die confrontatie bleef het niet bij bedreiging, maar kwam het tot een handgemeen.
De uitspraak van de Rechtbank Amsterdam staat gepland voor eind april.
“Illegale IPTV kent vele slachtoffers. Illegale aanbieders steken al het geld in eigen zak waardoor er niets bij de producenten van al die mooie films en tv-series terecht komt. Dit zorgt voor verlies aan banen en de consument heeft uiteindelijk minder keuze uit nieuwe films en series. Dat is niet het enige nadeel voor consumenten. In deze zaak bleek maar weer wat voor soort figuren illegale IPTV aanbieden. Intimidatie en bedreiging zijn geen uitzondering. Wil je dat je adres en bankgegevens in handen komen van dit soort criminelen? Denk goed na; het is altijd verstandiger legale bronnen te kiezen” aldus BREIN directeur Bastiaan van Ramshorst.