Home Nieuws Legaal digitaal aanbod en handhaving tegen illegaal aanbod kunnen niet zonder elkaar

Legaal digitaal aanbod en handhaving tegen illegaal aanbod kunnen niet zonder elkaar

Voor BREIN is het geen nieuws dat legaal aanbod de belangrijkste vorm van bestrijding van illegaal aanbod is. “BREIN is de eerste geweest die daar op wees”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Handhaving houdt geen gat in de markt open maar werkt ondersteunend voor legaal aanbod door illegale concurrentie te belemmeren. Het is dus ook op het internet niet het een óf het ander maar allebei.”
Vandaag verscheen een bericht op Nu.nl over een door Internet Service Providers gesponsord onderzoek waaruit blijkt dat gebruikers de opkomst van legaal digitaal aanbod van muziek inderdaad als belangrijkste reden noemen om te stoppen met illegaal aanbod downloaden. Zie<http://www.nu.nl/internet/2935673/dowloaden-neemt-niet-af-ondanks-bestrijding.html>. Inmiddels maakt 36.5% gebruik van legaal digitaal aanbod van muziek en 21.7% downloadt nog uit illegale bron, aldus het bericht. In tegenstelling tot muziek is het downloaden uit illegale bron van film nog niet afgenomen (al groeit het gebruik van Video-On-Demand diensten).

“Het is echter onverantwoord te suggereren dat handhaving tegen illegaal aanbod niet zou helpen”, zegt Kuik. Volgens het onderzoek zegt 5% van de gebruikers dat zij minder downloaden door de blokkering van The Pirate Bay. Volgens een van de onderzoekers zou dat betekenen dat de blokkade weinig effect heeft. “Dat is een klassieke vergissing. Het is niet het bittorrent verkeer dat wordt geblokkeerd maar de toegang tot The Pirate Bay. Het bezoek aan die illegale site is drastisch gedaald maar gebruikers gaan nog naar een overzichtelijk klein aantal andere illegale sites. Zodra die ook effectief worden aangepakt, wordt het percentage gebruikers dat illegaal downloaden opgeeft veel hoger.”

“Daarnaast is de vraag of het percentage in werkelijkheid niet nu al hoger is want illegale downloaders vinden het in het algemeen erg stoer om te zeggen dat de blokkade hen niet hindert”, aldus Kuik.