Home Nieuws Illegale TV diensten uit de lucht gehaald

Illegale TV diensten uit de lucht gehaald

Zie onderstaande link naar het persbericht van Eurojust over de internationale actie tegen illegale IPTV. Deze actie werd genomen op initiatief van de Italiaanse evenknie van de FIOD, de Guardia di Finanza, oftewel de fiscale politie. Die deed via Eurojust een rechtshulpverzoek aan onder andere de Nederlandse justitie. Eurojust is een soort Europol maar dan voor coördinatie tussen landelijke Openbaar Ministeries in plaats van politiediensten. 

Het ging de Italianen om illegale toegang tot betaalkanalen van hun voetbalcompetitie. Maar de abonnementen op illegale IPTV geven toegang toegang tot duizenden kanalen van over de hele wereld, ook van Nederlandse omroepen en betaalzenders. Je krijgt alles wat er is: sport maar ook alle tv-kanalen en films en series. Voor minder dan een tientje per maand krijg je een Android speler met een code die een illegaal abonnement ontsluit. Normaliter kost een enkel legaal abonnement voor bijvoorbeeld NLZiet hetzelfde maar via illegale IPTV krijg je toegang tot alles inclusief buitenlandse kanalen en video-on-demand.

Ook de georganiseerde criminaliteit achter de abonnementen en de infrastructuur die zij gebruiken moet worden aangepakt.

De actie van vandaag had dus eigenlijk net zo goed uitgevoerd kunnen worden op initiatief van de FIOD en het Functioneel Parket want ook in Nederland wordt steeds meer schade geleden door dit soort illegale plug & play diensten. Nederlandse internetbedrijven verdienen aan het verlenen van onderdak aan dit soort diensten en een aantal van hen lijkt daarbij bewust een oogje dicht te knijpen. Er kan in elk geval veel meer gebeuren om deze snelst groeiende vorm van piraterij tegen te gaan. 

BREIN heeft de afgelopen twee jaar al meer dan 300 verkopers van illegale IPTV abonnementen aangepakt. Maar ook de georganiseerde criminaliteit erachter en de infrastructuur die zij gebruiken moet worden aangepakt. De actie van vandaag is daarvan een voorbeeld. BREIN is in gesprek met de Nederlandse autoriteiten over een gecoördineerde aanpak waarbij naast civielrechtelijke acties door BREIN ook het strafrecht wordt ingezet door politie en justitie.