Illegale site offline na bezoek BREIN, schadevordering tegen hostingprovider
Maandagavond overhandigde BREIN opnieuw in persoon een sommatie betreffende een illegale p2p-site. Dit keer betrof het de hostingprovider die onderdak bood aan de illegale p2p-site Extremepowertorrents. Gisteravond ging de site offline nadat zij nogmaals door hun hosting provider waren gesommeerd.
Zowel de site als de provider waren al eerder door BREIN gesommeerd. De site reageerde niet en de hostingprovider betwiste zijn juridische verplichting mee te werken aan het beëindigen van de inbreuk en zijn klant (de sitehouder) te identificeren. Maandagavond bezocht BREIN de hostingprovider met de eis tot onmiddelijke afsluiting van de illegale site en de afgifte van de naam en adres gegevens van de sitehouder. Dit leidde tot een hernieuwde sommatie van de provider aan de sitehouder waarop de site gisterennacht alsnog offline ging.
De door de hostingprovider overhandigde naam en adres gegevens kwamen uit het domeinnaam register en bleken onjuist. Omdat de service provider daar al enige weken van op de hoogte was en willens en wetens doorging met het hosten van de illegale site, eist BREIN schadevergoeding van de provider die voorlopig begroot is op tenminste 280.000 euro.
Op Extremepowertorrents werden op gecontroleerde wijze ongeveer 1500 torrentlinks naar speelfilms, muziek, computerspellen en andere auteursrechtelijk beschermde werken aangeboden. De site had zo’n 20.000 geregistreerde gebruikers. Extremepowertorrents werd eerder dit jaar opgericht in reactie op het neerhalen door BREIN van een andere illegale bittorrentsite NLexperience.
BREIN houdt de houders en beheerders van illegale sites verantwoordelijk voor de massale inbreuk die via hun sites wordt gepleegd. BREIN eist dat zij hun inbreukmakende activiteiten staken en gestaakt houden op verbeurte van een dwangsom. Daarnaast eist BREIN de namen en adressen van de voornaamste uploaders en opgave van de inkomsten die de site heeft gegenereerd. Bij grootschalige inbreuk of volhardende inbreukmakers vordert BREIN schadevergoeding die honderdduizenden euro kan belopen. Schikkingen van BREIN schadeclaims liepen inmiddels op tot meer dan 100.000 euro.
Wanneer illegale sites volharden in hun inbreuk dan verlangt BREIN van hostingproviders dat zij de illegale p2p-sites afsluiten en naam en adres gegevens van hun klant de sitehouder afgeven aan BREIN. Wanneer hostingproviders willens en wetens doorgaan met het hosten van de illegale site kunnen ook zij aansprakelijk gehouden worden voor de schade. ‘Veel illegale sites vinden onderdak bij obscure hostingproviders die het niet zo nauw nemen met de wet’, zegt BREIN directeurTim Kuik, ‘die kunnen op een harde aanpak rekenen’. Naast hoge schadeclaims is ook strafrechtelijke actie niet uitgesloten. Inmiddels zijn in dergelijke strafrechtelijke onderzoeken verscheidene verdachten aangehouden. Daarbij zijn ook administratie en servers in beslag genomen.