Home Nieuws Illegale IPTV verkopers gepakt op de Beverwijkse Bazaar, in België en online

Illegale IPTV verkopers gepakt op de Beverwijkse Bazaar, in België en online

BREIN heeft de afgelopen periode tot in België verschillende verkopers van illegale IPTV in hun kraag gevat:

Twee IPTV verkopers in België gepakt
Een in België woonachtige IPTV-verkoper, die via diverse online marktplaatsen illegale IPTV-abonnementen verkocht aan Nederlandse consumenten, is door BREIN tot de orde geroepen. De handelaar kreeg op BREIN’s instructie bezoek van de Belgische deurwaarder waarna hij onmiddellijk is gestopt en een schikking met BREIN heeft getroffen. Als hij weer de fout in gaat, moet hij 500 euro per abonnement met een maximum van 50.000 euro betalen. Eerder deed BREIN aangifte tegen een andere handelaar die betrokken was bij de verkoop aan Nederlanders van IPTV abonnementen vanuit België. Consumenten moesten geld overmaken naar een Belgische bankrekening. Na de aangifte van BREIN, kwam de man tot inkeer. De zaak is verder in handen van het Belgische openbaar ministerie.

Gerechtelijk bevel tegen betalingsverwerker
BREIN heeft in augustus een gerechtelijk ex parte bevel gehaald tegen een bedrijf dat betalingen voor een populaire illegale IPTV-dienst in ontvangst nam. Met bijna 15.000 bezoekers per maand op de website waar de abonnementen werden afgesloten, was deze dienst een belangrijke bron van inkomsten voor de criminelen achter de schermen. De rechter heeft bepaald dat het bedrijf 2.000 euro per dag moet betalen als ze doorgaan met het faciliteren van illegale IPTV handel. Momenteel wordt onderhandeld over een regeling. Mocht dit niet lukken, dan zal BREIN een bodemprocedure starten om het ex parte bevel zijn werking te laten behouden.

Samenwerking met marktplaatsen
BREIN voert regelmatig controles uit op online en offline marktplaatsen en werkt samen met de organisaties van die markten om piraterij te bestrijden. Met de organisatie van de Beverwijkse Bazaar werkt BREIN ook samen. Onlangs heeft BREIN in een gezamenlijke actie een handelaar die illegale IPTV-abonnementen verkocht, uit de Bazaar gezet. Ondanks herhaalde waarschuwingen en het opleggen van een boete door de organisatie van de Bazaar, bleef de handelaar doorgaan met illegale activiteiten. Mede op basis van het door BREIN verzamelde bewijs is de huurovereenkomst met de verkoper beëindigd en kan deze inbreukmaker niet meer handelen op de Bazaar. Hiermee is hij nog niet af van BREIN. Vervolgacties staan in de steigers.

BREIN houdt ook vraag en aanbod websites zoals marktplaats.nl en 2ehands.be in de gaten. Een echtpaar uit de regio Den Haag dacht makkelijk bij te verdienen met een illegaal handeltje maar liep tegen de lamp en heeft een onthoudingsverklaring getekend en moet 500 euro per abonnement betalen als zij weer de fout ingaan. Tegen verschillende andere handelaren lopen onderzoeken en zij kunnen op een later moment een sommatie verwachten.

Illegale IPTV geeft toegang tot tv zenders, films en series. Het verkopen van illegale tv-abonnementen is verboden door het Hof van Justitie. Datzelfde Hof heeft ook bepaald dat consumenten inbreuk maken elke keer dat de tv aan wordt gezet als gebruik wordt gemaakt van zo’n illegaal IPTV abonnement. Door een illegaal IPTV abonnement te nemen, steun je de georganiseerde criminaliteit die hierachter zit. Het geld dat je betaalt, gaat in de zakken van deze criminelen en er komt niets terecht bij de makers van al die mooie films en series. Dat betekent dat er uiteindelijk minder nieuwe series en films gemaakt kunnen worden. Illegale abonnementen moeten door consumenten vooruit betaald worden. Als de dienst offline gaat, ben je ook slachtoffer van deze criminelen en ben je je geld kwijt. We zien ook verkopers van IPTV diensten die zeggen een abonnement te leveren maar na betaling krijgen consumenten niets geleverd. Het blijven criminelen waar je mee te maken hebt, dus ook dit verbaast niet“, aldus BREIN directeur Bastiaan van Ramshorst