Home Nieuws Illegale e-bookfamilie schikt voor 20.000 euro

Illegale e-bookfamilie schikt voor 20.000 euro

De eigenaresse van een webshop die eerder op illegale verkoop van e-books was betrapt en een onthoudingsverklaring had getekend, ging opnieuw in de fout met een andere site, Boekshop.net. Zij verbeurde daarmee dwangsommen waarvoor BREIN beslag legde. De vrouw verklaarde gehackt te zijn maar onderzoek wees uit dat geldstromen naar andere gezinsleden gingen. Ook bleek een uitwonende zoon betrokken te zijn. 

Na onderhandeling met hun advocaat, heeft het gezin met BREIN geschikt voor 20.000 euro. Ook hebben zij een nieuwe onthoudingsverklaring getekend waardoor zij elk hoofdelijk aansprakelijk zijn als een van hen opnieuw in de fout gaat. De dwangsom is verhoogd van 500 naar 1.000 euro per toekomstige inbreuk.  De site en duizenden advertenties op Marktplaats, één per boek, zijn inmiddels verwijderd. 

“De meeste mensen vinden natuurlijk dat schrijvers en uitgevers ook recht hebben op betaling voor hun werk. Pas dus op met gratis e-books maar ook als het aanbod ver onder de reguliere prijs is. Als het te mooi is om waar te zijn dan klopt het gewoonlijk ook niet. Dergelijke oplichters steken alles in eigen zak of leveren de bestelling niet eens,” aldus BREIN directeur Tim Kuik. “Koop ook je kadootjes dus liever legaal. Op Thecontentmap.nl vindt je lijsten met legale online aanbieders.” 

De site leverde illegale e-books tegen een lage prijs en gezien de klachten soms ook niets.