Home Nieuws Illegaal aanbod van muziekcomputers gestopt

Illegaal aanbod van muziekcomputers gestopt

De afgelopen weken stopte BREIN een vijftal verkopers die op Marktplaats  muziek computers aanboden volgeladen met tienduizenden songs. De muziek is ingedeeld in genres en de computer bevat software waardoor die als DJ is te gebruiken. Dit is gewild bij feesten en partijen.

De songs zijn echter zonder toestemming van de rechthebbenden gekopieerd en worden zonder hun toestemming verkocht. De verkoper steekt de opbrengst in eigen zak zonder dat makers en andere rechthebbenden er een cent van terug zien. Vandaar dat BREIN er tegen optreedt.
Een verkoper die in zijn illegale aanbod volhardde, heeft een schikking getroffen teneinde een rechtszaak te vermijden. Bij eventueel toekomstige inbreuken verbeurt hij een boete van tenminste 5.000 euro plus 500 euro per inbreukmakend apparaat. “Onze indruk is dat de boodschap nu is aangekomen”, zegt BREIN directeur Tim Kuik.
Overigens is het zo dat voor het openbaar ten gehore brengen van muziek een licentie is te verkrijgen bij BumaStemra en Sena, zie https://www.auteursrecht.nl/ik-wil-jouw-werk-gebruiken/Vertonen-en-ten-gehore-brengen. Dat is echter iets anders dan een computer met illegale kopie├źn verkopen, waarvan in dit geval sprake was.