Ierse rechter: “Er bestaat (op het Internet) geen vrijheid om de wet te overtreden”
In Ierland beoordeelde de rechter de overeenkomst tussen auteurs- en naburig rechthebbenden op muziek en de ISP Eircom om herhaaldelijk gewaarschuwde internetgebruikers die volharden in het maken van inbreuken af te sluiten. De rechter oordeelde dat het Internet een communicatiemiddel is waarop de wet van toepassing is en dat er geen vrijheid bestaat om de wet te overtreden. De rechter kwalificeert het auteursrecht als een fundamenteel recht van een maker op zijn creatie dat hem in staat stelt zich te identificeren met zijn werk, het te verkopen en de opbrengst daarvan te genieten.
Op website The Register staat een interessant commentaar, zie http://www.theregister.co.uk/2010/04/19/charleton_eircom_emi/. Onder andere dat dit rechterlijk oordeel een sterke afwijzing is van het idee dat alles op Internet is toegestaan en er geen wetten gelden en geen aansprakelijkheid. De bekendste uitdrukking van dit idee komt van John Perry Barlow in zijn Onafhankelijkheidsverklaring Van Cyberspace waarin hij de regeringen van de industriële maatschappij waarschuwt: Jullie hebben geen zeggenschap daar waar wij samenkomen, zie https://projects.eff.org/~barlow/Declaration-Final.html.
De rechter ziet de inbreuk door internetgebruikers als een civielrechtelijke aangelegenheid in plaats van een strafrechtelijke. Dat is ook het gezichtspunt van BREIN met betrekking tot het verbod op downloaden van illegaal aanbod. Het gaat er daarbij om dat het exclusieve toestemmingsrecht terug bij de maker komt en er dus gelicentiëerd kan worden. Het mogelijk maken van legale zakenmodellen is het doel. De aanpak van BREIN richt zich op illegale zakenmodellen. Eventuele handhaving tegen inbreukmakende downloaders zou op basis van onrechtmatigheid en anonimiteit plaats moeten vinden en niet op basis van strafrecht. Zulke handhaving zou in samenspraak met ISPs moeten gaan en onder toezicht van de overheid tot stand moeten komen. In plaats van (tijdelijke) afsluiting kan daarbij ook aan een andere sanctie gedacht worden, zoals een tijdelijke beperking van de dienstverlening (zoals de beperking van de datalimiet).
De uitspraak van de Ierse rechter vindt u hier.