IE-criminaliteit verweven met andere vormen van (zware) criminaliteit
Europol heeft in samenwerking met het EU bureau voor intellectueel (EUIPO) eigendom een rapport gepubliceerd over het verband tussen criminele activiteiten op het gebied van intellectueel eigendom (IE) en andere vormen van criminaliteit. Het doel van het rapport is om rechtshandhavingsambtenaren en beleidsmakers bewust te maken van de verschillende manieren van verwevenheid tussen IE-criminaliteit en andere vormen van criminaliteit.
Het rapport onderscheidt twee manieren waarop IE-criminaliteit kan worden gekoppeld aan andere criminele activiteiten: met een criminele activiteit ter ondersteuning van een andere criminele activiteit, of als parallelle activiteiten. Sommige georganiseerde misdaadgroepen produceren bijvoorbeeld frauduleuze documenten om hun namaakgoederen als legitiem te verkopen. Ook kunnen criminelen zich bezighouden met namaak om winst te genereren die wordt gebruikt voor andere vormen van ernstige en georganiseerde criminaliteit, zoals drugshandel of terrorisme. In dat geval is IE-criminaliteit de ondersteunende criminele activiteit. Een voorbeeld van een parallelle activiteit is een georganiseerde misdaadgroep die dezelfde route of vervoersmethode gebruikt voor de handel in namaakgoederen en andere illegale producten.
Stichting BREIN roept politici op notie van te nemen van dit rapport en wil ook het bredere publiek informeren over de verwevenheid tussen IE-criminaliteit en andere vormen van criminaliteit. Een als klein vergrijp ogende illegale download van een film, muziek of (e)boek kan, direct of indirect, criminele netwerken ondersteunen. Bijvoorbeeld door inkomsten die worden gegenereerd uit de verkoop van illegale kopieën, of doordat online verkoopkanalen niet alleen worden gebruikt voor illegale kopieën, maar ook voor zaken als wapens, drugs en kinderporno.
De casestudies in het rapport van Europol en EUIPO illustreren hoe een breed scala aan verschillende misdrijven verband houdt met IE-criminaliteit, waaronder witwassen van geld, documentfraude, cybercriminaliteit, fraude, drugsproductie en -handel en terrorisme. Zij illustreren dat het idee van IE-criminaliteit als een slachtofferloze misdaad misleidend is en kan resulteren in een gebrek aan aandacht voor de schade als gevolg van deze criminele activiteiten. Het besef van de verbanden tussen IE-criminaliteit en andere misdaadgebieden kan rechtshandhavingsambtenaren helpen deze in toekomstige gevallen beter te herkennen en besluitvormers te ondersteunen bij het aanpakken ervan op beleidsniveau.