Hosting provider NFOrce voldoet aan vorderingen BREIN
De Nederlandse hosting provider NFOrce heeft te elfder ure voldaan aan de vordering voldaan van piraterijbestrijder stichting BREIN. Die eiste van de hosting provider dat zij de site ontoegankelijk zou maken en de identiteit van hun sitehouder zou afgeven. Door het inwilligen van de eisen van BREIN voorkomt NFOrce een Kort Geding.
Omdat NFOrce aanvankelijk geen gehoor gaf, dagvaardde BREIN de hosting provider in Kort Geding. NFOrce haalde daarna wel de site offline, naar eigen zeggen omdat zij toch een betalingsprobleem hadden. Pas enkele dagen voor de zitting kwam NFOrce over de brug met de naam, adres en woonplaats gegevens van de klant die verantwoordelijk was voor de site. Nadat die gegevens vals bleken te zijn, heeft NFOrce nadere identificerende gegevens aan BREIN verstrekt. Die worden momenteel nog nagetrokken. Het Kort Geding dat voor morgen op de rol stond is daarmee van de baan. Wel heeft BREIN nog een vordering voor de kosten uitstaan. BREIN signaleert dat inmiddels ook enkele andere sites het hazepad kiezen en NFOrce hebben verlaten.
BREIN voert een offensief tegen hosting providers die onvoldoende gehoor geven aan sommaties over illegaliteit en daarom aantrekkelijk zijn voor illegale sites en servers.
Wij hebben er belang bij dat hosting providers zoals NFOrce geen veilige haven bieden voor sites en servers die illegaal aanbod organiseren van films, muziek, games en andere interactieve software, zegt BREIN directeur Tim Kuik. Het gaat onder meer om bittorrent sites, edonkey servers en ftp servers die illegale activiteiten ontplooien. Het gaat niet om de technologie maar om wat die sites en servers met die technologie doen. Als dat onrechtmatig of inbreukmakend is dan gaan wij daarachter aan. De hosting provider zal de site of server dan af moeten sluiten en ons moeten vertellen wie hun klant is.
Het is een bekend probleem dat klanten van hosting providers valse naam en adres gegevens opgeven als zij en site of server willen plaatsen of huren. Dit levert problemen op bij de handhaving tegen allerlei vormen cybercrime. In antwoord op vragen tijdens een commissievergadering over de rechtshandhaving tegen cybercrime zegde de Minister van Justitie een haalbaarheidsonderzoek toe naar de mogelijkheid van een identificatieplicht voor de publicatie van websites omdat persoonsgegevens vaak ontbreken of onjuist zijn. BREIN wil hosting providers aansprakelijk houden voor schade als zij illegale sites of servers online houden die valse naam en adres gegevens hebben opgegeven.