Hosting provider Leaseweb moet illegale site afsluiten en naam en adresgegevens van sitehouder verstrekken
Vandaag deed de Kort Geding Rechter in Amsterdam uitspraak in een kort geding dat Stichting BREIN heeft aangespannen tegen de hosting provider Leaseweb. Leaseweb host onder andere de illegale bittorent website Everlasting.nu en weigerde die op sommatie van BREIN ontoegankelijk te maken en de identiteit van haar klant af te geven. BREIN vorderde daarop deze afsluiting en de naam-, adres- en woonplaatsgegevens (NAW) van de sitehouder in kort geding. Dat heeft de rechter vandaag toegewezen.
Op Everlasting wordt opzettelijk illegaal toegang georganiseerd tot de populaire films, muziek en games. Zo werd bijvoorbeeld drie dagen na de officiële bioscooppremière de film Pirates Of The Caribbean 3 illegaal aangeboden ondanks de dagvaarding van Leaseweb. In eerdere uitspraken heeft BREIN van de civiele rechter ook al verboden van dergelijke sites en afgifte van de identiteit van de sitehouder verkregen. Enerzijds verbiedt de jurisprudentie sites die systematisch en structureel gebruik maken van illegaal aangeboden contentbestanden, ongeacht of die bestanden zelf niet op de site staan maar bij de gebruikers van zo een site. Anderzijds wordt aan ISP’s de plicht opgelegd om op melding van BREIN dergelijke sites ontoegankelijk te maken om verdere schade te voorkomen en de naam en adres van de sitehouder aan BREIN af te geven zodat die door BREIN kan worden aangesproken voor de veroorzaakte schade..
Everlasting en diens vermoedelijke voorganger Ladytorrent waren al door BREIN gesommeerd. Ladytorrent werd in het voorjaar van 2006 gesloten nadat BREIN contact had opgenomen met diens hosting provider PCextreme. Kort daarop startte Everlasting met betrokkenen die dezelfde schuilnamen gebruikten. BREIN stuurde opnieuw een sommatie naar de toenmalige hosting provider waarop de site onderdak zocht en vond bij Leaseweb die op het Internet bekend staat als hosting provider van illegale sites. Leaseweb vond de sommatie van BREIN onvoldoende reden om Everlasting ontoegankelijk te maken en de identiteit van haar klant af te geven aan BREIN. Eerdere rechterlijke uitspraken zouden volgens Leaseweb niet van toepassing zijn. Verder vond Leaseweb de melding van BREIN niet betrouwbaar genoeg. BREIN dagvaardde Leaseweb daarom in kort geding. De rechter stelde Leaseweb in het ongelijk, ook wat betreft haar eisen met betrekking tot BREIN’s melding.
Opmerkelijk is dat na de dagvaarding het uiterlijk van de site werd veranderd en een oproep aan de gebruikers werd gedaan om ‘op advies van de advocaat van Leaseweb’ zoveel mogelijk ‘niet copyrighted materiaal’ zoals vakantiefoto’s en zelfgemaakte recepten toe te voegen. Ook werd een rubriek met open source software toegevoegd en een ‘disclaimer’ geplaatst waarin onder meer werd gezegd dat rechthebbenden links naar inbreukmakende bestanden kunnen melden. Deze kunstgrepen weerhielden de rechter er niet van de site als kennelijk onrechtmatig te beoordelen.
Op straffe van een dwangsom van 2000 euro per dag met een maximum van 200.000 euro moet Leaseweb de site (of een vergelijkbare site van dezelfde eigenaar) afsluiten. Hetzelfde bedrag aan dwangsommen is van toepassing op de afgifte van de naam en adresgegevens van de eigenaar van de site door Leaseweb aan BREIN. ‘Wij zijn bijzonder blij met dit vonnis tegen Leaseweb’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Leaseweb staat bij ons bekend als hosting provider van meerdere illegale sites. Zij weigeren mee te werken aan het verwijderen van zulke sites en de naam en adres van de eigenaars af te geven. De houding van Leaseweb tegenover de meldingen van BREIN is onrechtmatig.’