Highlights BREIN acties eerste half jaar 2015
Twaalf ex-parte rechterlijke bevelen
BREIN verkreeg twaalf ex-parte rechterlijke bevelen tegen beheerders van illegaal digitaal aanbod, vijf betreffende films en series, twee betreffende boeken (een daarvan op Facebook), twee betreffende games (waarvan een ook ombouw van consoles), een muziek en twee gemengd films, boeken, muziek en games. Vijf van de bevelen betroffen grote uploaders, vier voor bittorrent en een voor usenet. Een bevel betrof een belangrijke moderator voor een van de grootste illegale bittorrent sites.. Met deze partijen zijn schikkingen getroffen of lopen onderhandelingen. Wanneer geen schikkingen bereikt worden, volgen verdere juridische procedures.
Blokkeringszaak tegen Nederlandse ISP’s
In de zaak die BREIN tegen Nederlandse ISP’s heeft aangespannen omtrent blokkering van toegang tot de illegale bittorrent site The Pirate Bay, heeft de Advocaat-Generaal bij de Hoge Raad conclusie genomen. Hij adviseert dat de effectiviteitstoets die het Hof in hoger beroep toepaste veel te ruim is zodat de zaak in elk geval over moet. Verder raadt hij de Hoge Raad aan vragen van uitleg aan de hoogste Europese rechter te stellen of The Pirate Bay zelf ook inbreuk maakt en of de site anders op basis van onrechtmatigheid geblokkeerd mag worden.
Rechtszaak tegen mediaspeler ingericht voor illegaal streamen
De rechtbank in Lelystad wil ook vragen van uitleg aan de hoogste Europese rechter stellen. Het gaat om een handelaar in mediaspelers waarop hij software en add-ons heeft geïnstalleerd om via hyperlinks content van illegale websites te streamen. Bij streamen wordt een tijdelijke kopie gedownload. Dat is toegestaan als het een “rechtmatig gebruik” betreft. De rechtbank wil weten of streamen uit illegale bron rechtmatig gebruik is en zo niet of zulk gebruik dan in strijd is met de drie-stappen toets voor uitzonderingen op auteursrecht. Ook wil de rechtbank weten of hyperlinken naar ongeautoriseerde content via vrijelijk beschikbare add-ons op een mediaspeler een inbreukmakende openbaarmaking is.
128 sites offline
BREIN haalde het eerste half jaar 128 illegale sites offline, de meeste daarvan via diens Nederlandse hosting providers. De meeste daarvan betreffen bittorrent sites (22), streaming sites (37), zogenaamde link-farms (64) voor illegale bestanden die van cyberlockers gestreamd of gedownload kunnen worden en indexers voor illegaal aanbod op usenet (5).
Er is een tendens onder illegale sites om hun IP-adres achter Cloudflare te verschuilen maar die geeft dit op verzoek van BREIN vrij. Overigens is BREIN van mening dat de dienstverlening door Cloudflare aan illegale aanbieders gestaakt behoort te worden na melding door BREIN.
Zeven popcorn time sites
Zeven van de sites betroffen Popcorn Time, de twee grootste daarvan vluchtten naar het buitenland alwaar andere auteursrechthandhavers het stokje overnemen.
Twee cyberlockers
Verder haalde BREIN twee illegale cyberlockers offline die zich exclusief met illegaal aanbod van muziek bezig hielden.
Illegale aanbieder van eBooks op Google Play
Google werd aangesproken op een illegale aanbieder van eBooks op Google Play. De aanbieder is verwijderd en er is vooralsnog een stop op nieuwe aanbieders. BREIN wil ook de aanbieder zelf aansprakelijk houden.
1.4 miljoen+ meldingen aan Google
Daarnaast deed BREIN meer dan 1.4 miljoen meldingen van illegale zoekresultaten aan Google en passeerde daarmee een totaal van 10 miljoen sinds zij eind 2012 aanving van dit NTD programma.
Drie torrent trackers aangesproken
Ook deed BREIN meldingen aan verscheidene torrent-trackers (die bittorrent verkeer regelen) met het verzoek illegale infohashes te blacklisten. Twee daarvan voldeden, een derde vluchtte naar het buitenland alwaar die door een andere auteursrechthandhaver wordt aangesproken.
1042 interventies tegen advertenties
Tenslotte voerde BREIN 1042 interventies uit tegen advertenties voor illegale kopieën op vraag-en-aanbod sites, met name Marktplaats. Een van BREIN’s twaalf ex-parte rechterlijke bevelen betrof een aanbieder van 13.500 illegale eBooks op Marktplaats.
Vooruitzicht tweede halfjaar: overleg met ISP’s over voorlichting
De staatssecretaris heeft aangekondigd dat hij dit najaar de stakeholders rond de tafel zal brengen voor overleg over voorlichting aan eindgebruikers die inbreuk maken of dreigen te maken. Dit kan via landing pages, pop-ups en emails. In principe kunnen individuele rechthebbenden inbreukmakende eindgebruikers aansprakelijk houden maar vooralsnog is de consensus dat voorlichting samen met het steeds breder beschikbare legale aanbod de voorkeur verdient. Populaire illegale diensten zoals Popcorn Time maken zulke voorlichting letterlijk broodnodig.