Handhavingsacties tegen illegaal aanbod orkestbanden
Afgelopen week haalde de beheerder van een Facebookgroep die op last van BREIN offline. In de groep werden orkestbanden gedeeld zonder toestemming van de rechthebbenden die daarover klaagden bij BREIN. De groep had meer dan 1200 leden. De beheerder heeft een onthoudingsverklaring met boetebeding ondertekend. Hij had het beheer overgenomen nadat een andere man er na waarschuwing van BREIN mee was opgehouden. Een aantal grote uploaders is door BREIN geïdentificeerd en gewaarschuwd zich van verdere inbreuk te onthouden om rechtsmaatregelen te vermijden.
Tevens bereidt BREIN rechtsmaatregelen voor tegen de beheerder van een orkestbanden website die ook offline is gehaald maar die weigert een onthoudingsverklaring te ondertekenen ondanks dat hij betalingen op zijn rekening ontving. Een andere illegale aanbieder die weigerde te schikken ondanks de ontvangst van betaling werd onlangs door de rechter veroordeeld.
“Een weigering te schikken accepteren we niet ook al is het aanbod offline gehaald,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “We zien geregeld recidive in de orkestbanden scene. Daarom willen we een onthoudingsverklaring met boetebeding. Dat betekent dat het ze geld gaat kosten als ze opnieuw betrapt worden anders blijven ze ermee bezig.”
Orkestbanden zijn gewild om bekende nummers mee te zingen en zijn legaal te koop. Ze bevatten een opname van de begeleiding voor een zanger of zangeres die er een live-uitvoering mee kan doen zonder orkest of band. De meeste mensen betalen er gewoon voor maar er is ook sprake van illegaal gratis aanbod. Daar wordt door BREIN civielrechtelijk tegen opgetreden omdat het schade toebrengt aan de legale verkoop en werkgelegenheid.
BREIN is de gemeenschappelijke private handhavingsorganisatie voor auteurs, uitvoerende kunstenaars, producenten, uitgevers en distributeurs van muziek, film, series, boeken, geschriften, beeld, games en interactieve software.