Home Nieuws Grote usenet uploader schikt met BREIN

Grote usenet uploader schikt met BREIN

Een grootschalige usenet uploader van de allernieuwste muziekwerken heeft voor 10.000 euro geschikt met BREIN om een rechtszaak te voorkomen. De uploader was verantwoordelijk voor het uploaden naar het usenet van onder meer de meest recente albums van Ed Sheeran, Justin Timberlake en Bløf. Bij de schikking is rekening gehouden met de draagkracht van de uploader.
“Hoewel zulke uploaders dit meestal gratis doen voor de status die zij daarmee krijgen van illegale downloaders, zijn het de usenet providers die geld verdienen met de verkoop van abonnementen voor toegang tot hun servers”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Zulke providers knijpen graag hun ogen dicht en beweren dat zij niet weten wat er op hun servers gebeurd en nemen pas actie als zij een melding krijgen.”

BREIN treedt al langer hard op tegen eerste en grote uploaders van illegale content, niet alleen op usenet maar ook op Bittorrent en cyberlocker sites. Er wordt niet eerst gewaarschuwd maar er wordt direct een schikking aangeboden indien er sprake is van het zonder toestemming uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als iemand niet wil schikken dan volgt een gerechtelijke procedure voor een verbod met dwangsom en vergoeding van de volledige schade en kosten.
 
De uploader heeft op Spotnet, een programma dat het downloaden uit nieuwsgroepen en het doorzoeken van het usenet mogelijk maakt, het volgende bericht geplaatst:

“Zoals wellicht was opgevallen ben ik al een tijdje niet meer actief aan het uploaden. Dit komt omdat Stichting BREIN uiteindelijk mijn gegevens heeft achterhaald en ik ben aangesproken op mijn handelen als uploader van auteursrechtelijk beschermde muziekcontent op usenet. Ik heb met BREIN een schikking getroffen. Een onderdeel van deze schikking bestaat uit de betaling van een aanzienlijk geldbedrag van 10.000 euro. Ik stop bij deze dus pertinent met uploaden en raad andere uploaders aan goed na te denken over of ze nog door willen gaan. Bij BREIN zitten ze ook niet stil en ze zijn bereid om de nodige stappen te nemen om je gegevens te achterhalen.”

BREIN heeft, om de gegevens van de uploader te achterhalen, de usenet provider van deze uploader verzocht de gegevens af te geven. Hieraan werd gehoor gegeven. Een usenet provider die weigert gegevens af te geven wanneer daar gegronde redenen voor bestaan, zoals bovengenoemde auteursrechtinbreuken, handelt onrechtmatig. Voor die afgifte is geen rechterlijk bevel nodig, dat is herhaaldelijk door de rechter bepaald in zaken die BREIN heeft aangespannen tegen weigerachtige providers.