Home Nieuws FIOD-ECD rolt “Masterbox” bende op

FIOD-ECD rolt “Masterbox” bende op

Afgelopen week heeft de FIOD-ECD arrestaties en huiszoekingen verricht in een internationaal onderzoek van het Functioneel Parket naar grootschalige handel in illegale dvd’s en cd’s. Drie Nederlanders en een Belg zijn aangehouden en in bewaring gesteld. Zes bedrijven en zes woningen zijn doorzocht waarvan twee in België en Spanje. Het onderzoek is door de FIOD-ECD opgestart naar aanleiding van een aangifte van BREIN nadat die de illegale Masterbox op het spoor kwam. In 2009 en eerder in 2010 werden door de politie in Polen en Italië invallen gedaan in fabrieken die de illegale dvd’s en cd’s persten.

De Masterbox is een illegale verzameling films, tv series, muziekalbums, hitparade muziek en popconcerten die maandelijks werd uitgebracht en buiten de officiele kanalen werd verkocht. De doos bevatte 11 dvd’s en 1 cd’s. Daarop stonden elke keer rond de 7 bioscoopfilms, 16 afleveringen van populaire tv series, 1 popconcert, 60 muziekalbums op mp3 en 20 singles. BREIN schat de maandelijkse oplage op meer dan 10.000 dozen die voor prijzen rond de 40 euro werden verkocht. De bende is sinds begin 2006 actief. Tijdens de actie werd naar verluidt 100.000 euro aan contanten aangetroffen.

’Er wordt duidelijk populair product aangeboden door de entertainment industrie want ze worden aan alle kanten kaal geplukt door illegale handel, niet alleen op het internet door websites die als superhelers opereren maar ook nog steeds door ouderwetse dvd en cd bendes’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘Het kost veel geld om een film, een muziekalbum of een popconcert te financieren, als die investeringen niet terug verdiend kunnen worden dan houdt op. Dat zou kwalijk zijn omdat er duidelijk in een vraag wordt voorzien. Naast vertier gaat het ook om werkgelegenheid en belastinginkomsten. Dat maakt het nog eens extra belangrijk, zeker in deze tijd.’