Filmmaatschappijen willen blokkering toegang tot illegale Usenetsite
Nu.nl meldt dat in Engeland filmmaatschappijen een rechtszaak tegen een
access provider (BT) hebben aangespannen om de toegang tot een illegale
website te blokkeren. Het gaat om een site die links naar bestanden op
Usenet indexeert. De website zelf is al in een eerdere rechtszaak
verboden omdat zij grootschalige inbreuk faciliteerde en daarmee zelf
ook inbreuk maakte. De site ging daarna offline maar kwam later weer
terug. Het bericht vergelijkt de zaak met die van BREIN tegen access
provider Ziggo omtrent blokkering van toegang tot The Pirate Bay. Zie http://www.nu.nl/internet.
De rechtszaak van BREIN tegen Ziggo omtrent het blokkeren van toegang tot The Pirate Bay loopt nog. De eerstvolgende zitting is op 11 november. De site The Pirate Bay is al meerdere malen door de Nederlandse rechter onrechtmatig geoordeeld en is opgedragen illegale links te verwijderen of zich af te sluiten. The Pirate bay negeert dat vonnis. Daarom wordt blokkering van de toegang tot de site gevraagd. Het voorlopige vonnis dat vorig jaar is gewezen stelt dat eerst gebruikers van de site moeten worden vervolgd alvorens blokkering van de site in beeld kan komen. Vriend en vijand is het daarmee oneens. Hoger beroep tegen dit voorlopige vonnis loopt. Ook heeft BREIN een bodemprocedure aangespannen.
Overigens is het blokkeren van toegang tot een onrechtmatige site geen censuur. De site zou al niet toegankelijk behoren te zijn. Bovendien is de content die via de site ter beschikking wordt gesteld ook legaal te verkrijgen. Er bestaat geen recht op illegaal aanbod.
In verscheidene Europese landen blokkeren access providers al toegang tot illegale websites. Ook Nederland en Engeland moeten daartoe gaan behoren omdat anders de handhaving tegen illegale websites niet kan slagen en enkel handhaving van inbreukmakende consumenten als optie zou overblijven. In Nederland spreekt staatssecreatris Teeven zich in zijn recente Speerpuntenbrief uit voor handhaving tegen inbreuk-faciliterende websites. Ook Eurocommissaris Barnier deed dat onlangs in zijn voorstel voor auteursrechtbeleid. Het kunnen laten blokkeren van toegang tot illegale sites door access providers is daar een essentieel onderdeel van.