Home Nieuws Europol kondigt #SellSafe campagne aan, gaat ook in Nederland lopen

Europol kondigt #SellSafe campagne aan, gaat ook in Nederland lopen

In haar persbericht “safe sales, safe revenue”  van vandaag, waarschuwt Europol tegen online fraude en cybercrime door georganiseerde criminaliteit. Door de corona pandemie is online shopping en online fraude toegenomen.

Stichting BREIN wijst er op dat daar ook de verkoop van abonnementen voor illegale IPTV bijhoort. Onderzoek van het Europese bureau voor Intellectueel Eigendom, EUIPO, concludeert dat Nederlanders in 2018 samen meer dan 90 miljoen euro uitgaven aan zulke illegale abonnementen. De aanbieders daarvan houden zich niet aan de wet en dat geldt ook voor hoe zij omgaan met de betaal- en privégegevens van hun klanten. Dat kan die klanten duur komen te staan. Ook moeten die klanten er rekening mee houden dat niet alleen BREIN maar ook justitie en politie dergelijke illegale aanbieders oprolt en dat daardoor ook de illegale levering van TV kanalen en video-on-demand abrupt kan stoppen. 

“Als je een illegaal IPTV abonnement koopt en het wordt opgerold dan ben je je geld kwijt. Maar ook als dat niet gebeurt heb je je betaal- en privé-gegevens aan georganiseerde criminelen gegeven. Dat kan je nog veel duurder komen te staan.”

In het persbericht en op de site van Europol staan tips voor consumenten en bedrijven hoe die zich tegen cybercrime en fraude kunnen beschermen. BREIN wijst er daarnaast op dat legale online aanbieders van IPTV, video en sport, geen duizenden TV kanalen, betaalkanalen voor sport, films en series tegelijk aanbieden en dat dat ook helemaal niet kan voor een prijs waarvoor je normaliter maar één van die diensten kan afnemen. 

Lees het persbericht hier

Lees tips voor consumenten tegen online fraude hier

Verdere tips met betrekking tot legale content vind je hier en hier

Tips over het herkennen van fake webshops vind je hier