Europees Hof gaat oordelen over blokkering toegang tot website
IE forum en prof. mr. Dirk Visser melden dat het Europees Hof prejudiciële vragen voorgelegd krijgt over het blokkeren van een illegale website. Het gaat om de blokkering van de illegale website Kino.to die als voorlopige maatregel in Oostenrijk is toegewezen tegen een access provider. In het cassatie beroep van de access provider worden nu door het Hof vragen voorgelegd aan het Europees Hof. Kino.to was een illegale site die links naar illegale kopieën van nagesynchroniseerde films aanbood, die konden na aanklikken van de link via een stream bekeken worden. De site zelf is inmiddels offline na strafrechtelijke actie in Duitsland en de betrokken beheerders zijn tot jarenlange gevangenisstraffen veroordeeld.
De zaak is min of meer vergelijkbaar met The Pirate Bay waartoe de toegang in verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, ook is geblokkeerd. Het voornaamste verschil is dat in het Kino.to geval de gebruiker enkel voor eigen gebruik downloadt of streamt (van illegale bron) terwijl de gebruiker van The Pirate Bay bij downloaden zelf ook uploadt en dus illegaal verspreidt.
Zie het bericht op IE-forum <hier> en zie het persbericht van de Oostenrijkse Hoge Raad <hier>
BREIN juicht toe dat het Europees Hof zich gaat uitspreken over de proportionaliteit van het blokkeren van toegang tot een illegale website door access providers. The Pirate Bay en andere illegale sites worden inmiddels in verscheidene Europese landen geblokkeerd. Tegenstanders van blokkering halen daarbij de Scarlet en Netlog uitspraken van het Hof tegen algehele filtergeboden aan maar die gaan over het filteren (van inbreukmakende bestanden) op een netwerk van alle verkeer van alle gebruikers voor altijd en op hoge kosten van de internet provider. Dat is iets heel anders dan het blokkeren van de toegang tot een specifieke site die de bron van illegaal aanbod is. Vanzelfsprekend vindt bij zulke blokkering ook een afweging van fundamentele rechten plaats, getuige ook de doorwrochte vonnissen van de rechtbank Den Haag in The Pirate Bay zaak. Het gaat om Europese regelgeving (artikel 8.3 van Auteursrecht Richtlijn) en het is goed als die voor alle lidstaten eenduidig wordt uitgelegd.