Home Nieuws Eigenaar Usenetbase staakt illegale activiteiten op verbeurte dwangsom

Eigenaar Usenetbase staakt illegale activiteiten op verbeurte dwangsom

De usenet site Usenetbase.net (voorheen Use-next.nl) is dicht nadat zij een dagvaarding van BREIN ontvingen. De zitting was op 7 juli maar gaat niet door nu de eigenaar van de site vandaag voor de notaris een onthoudingsverklaring heeft ondertekend. Hij houdt zijn activiteiten gestaakt op verbeurte van een direct opeisbare dwangsom van 5000 euro per illegale verwijzing.
Usenetbase maakte structureel gebruik van de beschikbaarheid van ongeautoriseerde film, muziek en games bestanden op Usenet. De eigenaar van de site maakte zich daarnaast ook schuldig aan het zonder toestemming uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden naar Usenet. Ook dat moet hij op verbeurte van een direct opeisbare dwangsom van 5000 euro per illegale upload gestaakt houden.
Net als eerder FTD reageerde Usenetbase aanvankelijk op BREIN’s sommatie door de zogenaamde nzb-links naar de overwegend illegale content te vervangen door een copy-paste methode. Die vergt een muisklik meer voordat met downloaden kan worden begonnen. Het structureel gebruik van illegale content ging echter onverminderd door. Nadat de eigenaar van Usenetbase de dagvaarding ontving, koos hij ervoor de site hangende de rechtszaak offline te houden. Na beraad met zijn juridisch adviseur heeft hij de site tenslotte definitief offline gehaald en vandaag een notariële onthoudingsverklaring ondertekend.
‘Dit soort aanpassingen gaan mank aan een volledig gebrek aan integriteit’, zegt BREIN directeur Tim Kuik. ‘De illegale handel gaat onverminderd door. Aangezien de eigenaar had verklaard beslist door te gaan is hij door BREIN gedagvaard. Helaas bleef hij niet bij zijn woord. Wij zullen nu in elk geval onze kosten op hem verhalen.’
Stichting BREIN handhaaft intellectuele eigendomsrechten van makers, artiesten, uitgevers, producenten en distributeurs van film, video, TV series, muziek, games en interactieve software tegen inbreuk en misbruik.