Home Nieuws Eigenaar grootste illegale uitwisseldienst aangehouden

Eigenaar grootste illegale uitwisseldienst aangehouden

Op verzoek van de Amerikaanse justitie heeft de Poolse politie de
Oekraïense eigenaar van ’s werelds grootste illegale bittorrent site
KickassTorrents (ook wel Kat genoemd) aangehouden toen hij naar Polen
reisde. De bedoeling is dat hij uitgeleverd wordt aan de VS. Het domein
is momenteel niet bereikbaar. Lees hier het volledige persbericht…..
Illegale bittorrent sites zijn de meest gebruikte bron voor het verkrijgen van ongeautoriseerde content. Het gaat met name om films, series en muziek maar ook boeken, games, foto’s en andere content. The Pirate Bay is de bekendste illegale bittorrent site maar is voorbijgestreefd door Kickass Torrents. Bestanden worden gedownload door het aanklikken van een torrent op de site. De bestanden zelf staan bij gebruikers of op speciale servers, zgn. seedboxes. Wanneer gebruikers een bestand downloaden, worden ze tegelijkertijd ook uploader. Hoe meer gebruikers er in een zwerm zitten, hoe sneller het downloaden gaat. Door de snelheid en efficiëntie voeden illegale bittorrent sites ook illegale streamingdiensten zoals Popcorntime met content.

De schade die illegale bittorrent sites wereldwijd veroorzaken is gigantisch. De aanklacht stelt dat alleen al door Kickass voor rond de 1 miljard euro aan content heeft verspreid.

Sites als Kickass dragen in hoge mate bij aan publieke acceptatie van illegaal aanbod. De site criminaliseert de consument doordat die wordt aangezet tot inbreuk maken. Het forum promoot acceptatie door bedankjes en aanbevelingen voor het illegale aanbod. Doordat het illegale aanbod gratis is, neemt de betalingsbereidheid van consumenten voor betaalde legale online diensten af.

Grote illegale sites als Kickass verdienen miljoenen per jaar aan advertentie-inkomsten, vaak van illegale gokdiensten. De aanklacht <Lees hier de volledige aanklacht> vermeldt onder meer advertentie-inkomsten van bijna twee ton die zijn uitgekeerd door het Nederlandse Adperium dat zelf uit het door BREIN aangepakte Mininova is voortgekomen. Mininova was destijds de grootste illegale bittorrent site, groter dan The Pirate Bay, en Kickass is in die zin de opvolger.

Ook worden de sites gebruikt voor de verspreiding van malware waaronder ransomware en virussen, onder meer via porno-advertenties op de site. Een aantal browsers zoals Chrome, Safari en Firefox blokkeerden Kickass vanwege phishing risico. Vaak is een site deel van een groter crimineel georganiseerd geheel en werken dergelijke sites corrumperend op andere dienstverleners die er geld aan verdienen, zoals bijvoorbeeld hosting, VPN, betaaldiensten en CDN.

Uiteraard vindt er geen enkele afdracht aan rechthebbenden plaats en wordt er geen belasting betaald. Ook houden illegale sites zich niet aan regelgeving omtrent onder meer consumentenbescherming.